Vreau sa scap de atacurile de panica! Ce pot face?0 Comments

Publicat in:
Etichete: atac de panica, atacul de panica, atacurile de panica, efecte, etape, sfaturi, Tratament

Asa cum am spus in acest articol, frica este un mecanism de supravietuire ce apare ca raspuns al unui om la o amenintare concreta. Frica este strans legata de anxietate insa atata timp cat este realist proportionala cu obiectul amenintarii, frica este acceptabila si folositoare.

Frica este insa legata, in foarte multe cazuri, de o perceptie negativa falsa si exagerata, in privinta unui potential deznodamant catastrofic, pe baza experientelor mele anterioare, sau pe baza conditionarilor pe care le am din partea altora. Ea este insotita de anxietate sporita si neliniste disproportionata legata de situatia respectiva. Asa se nasc diferite fobii. Aici, o abordare echilibrata si o constientizare graduala, care sa preintampine escaladarea starii de teama si anxietate prin demontarea ideilor despre efectele presupus catastrofale, este benefica, eficienta si da rezultate bune. Asta pentru ca este dovedit stiintific faptul ca peste 90% dintre temerile pe care le nutritionam in minte nu se vor materializa niciodata.

Vreau sa scap de atacul de panica

Vreau sa scap de atacul de panica

Vreau sa scap de atacurile de panica – Sfaturi utile

  • Ia-ti fiecare frica si demonteaz-o, joaca-te cu ea, amplific-o si apoi micsoreaz-o, redu-o la absurd, razi de ea si intreaba-te daca pe piatra ta de mormant doresti sa iti scrie ca ai fost nimicit de aceasta frica particulara
  • Citeste si reciteste Litania impotriva fricii “Sa nu ma tem. Frica ucide mintea. Frica este moartea marunta, purtatoarea desfiintarii totale. Voi infrunta frica. O voi lasa sa treaca peste mine, prin mine. Si, dupa ce va fi trecut, imi voi intoarce ochiul interior si voi privi in urma ei. Pe unde a trecut frica, nu va mai fi nimic. Voi ramâne doar eu.” (Litanie pentru alungarea fricii – Frank Herbert – Dune)
  • Apoi trebuie facuta o distinctie intre frica si panica.

Atacul de panica

Atacul de panica reprezinta o stare de frica sau de anxietate intensa, aparuta brusc, in situatii in care nu este amenintata viata, determinand accelerarea ritmului cardiac, respiratii rapide si scurte, sentimentul de pierdere al controlului si de moarte iminenta.

Cum incep atacurile de panica

Atacurile de panica incep de obicei din senin atingand gradual punctul maxim dupa aproximativ 10 minute. Ele pot dura 15 secunde o singura data intr-o zi sau pot aparea frecvent durand mai mult timp, o jumatate de ora sau, câteodata, cateva ore. De obicei persoanele care sufera un atac de panica vor avea o senzatie extrema de anxietate (acestea limitându-se in timpul dintre atacurile de panica, la persoanele unde au mai avut loc).

Atacul de panica – efecte

Efectele unui atac de panica variaza. Cateodata, oamenii care sufera pentru prima oara un atac de panica solicita asistenta de specialitate. Cei mai multi dintre cei ce au pentru prima oara un atac de panica se tem sa nu aiba un atac de cord sau o cadere nervoasa. A avea un atac de panica a fost clasificat ca fiind una dintre cele mai intens producatoare de teama, suparatoare si inconfortabile experiente din viata unui om. Deci sa nu crezi ca cineva ar avea dreptul sa te judece cu usurinta pentru cum te manifesti in astfel de situatii. Nici macar tu insuti.

Cei ce sufera un atac de panica de multe ori raporteaza o frica sau o senzatie de moarte, „simt ca innebunesc”, sau au o senzatie asemanatoare unui atac de cord sau „lumina interminenta”, lesin sau greata, o senzatie greoaie in tot corpul, respiratie greoaie (si mai tot timpul hiperventilatie), sau pierderea controlului de sine.

Alti oameni experimenteaza si o viziune de tunel, in general din cauza presiunii sangelui care paraseste capul catre celelalte parti ale corpului pe care corpul le simte ca fiind in pericol. Aceste senzatii il pot face pe cel ce sufera un atac de panic sa paraseasca sau sa nu calatoreasca prin aceleasi locuri unde a mai avut parte de asemenea experiente. Un atac de panica este un raspuns catre sistemul nervos simpatic (SNS).

Atacul de panica – simptome

Cele mai multe simptome ale atacului de panica includ:

  • tremur,
  • dispnee (scurtarea respiratiei),
  • palpitatii,
  • dureri in piept (sau o senzatie de presiune asupra pieptului),
  • frisoane,
  • senzatii de arsura (in special in zona fetei sau a gatului),
  • transpiratii,
  • ameteli,
  • senzatia de lesin,
  • hiperventilatie,
  • pierdere a simturilor,
  • senzatie de sufocare.

Acestea rezulta intr-o anxietate ridicata.

In consecinta, panica reprezinta o treapta superioara si este generata adesea de un eveniment, situatie, veste care implica o trauma psihica. Aceasta se „coace” in timp si poate sa izbucneasca pe neasteptate datorita feluritilor declansatori asociati evenimentului traumatic. In momentul declansarii atacului de panica creierul, deja traumatizat, nu mai distinge ce este real si ce nu, se considera in primejdie de anihilare, de moarte si genereaza substante chimice specifice (andrenalina etc) deci vorbim de o stare cu totul disproportionata si inafara controlului rational obisnuit. De aici si toate simptomele aferente, aparent similare atacurilor miocardice sau cerebrale – bineinteles in cazul persoanelor care nu au antecedente de acest fel. Apoi urmeaza depresia, si din nou cresterea treptata a anxietatii pana la noul episod panicos in fata caruia omul se simte neputincios.

Atacurile de panica – Etape

Tu te-ai confruntat sau te confrunti cu asa ceva?

Daca da, atunci e bine sa stii ca interventia in cazul sindromului anxios cu atacuri de panica are mai multe etape: una de urgenta, pe loc, cand tu care crezi literalmente ca vei muri trebuie sa fi convins ca nu ti se va intampla asta, ca este doar un atac de panica si ca vei supravietui (ma refer la primul episod care, pentru multi, este inspaimantator si fragilizeaza psihicul in privinta urmatoarelor momente similare). In timpul acestei discutii, purtata cu cineva sau cu tine insuti, este important ca sa iti normalizezi respiratia pentru ca unul dintre factorii agravanti in aceasta stare este hiperventilatia si aportul prea mare de oxigen ce au loc in incercarile disperate, sacadate si rapide de a nu ramane fara aer. Aici intervine importanta incetinirii respiratiei, prin inspiruri rare si adanci precum si utilizarea unei pungi de hartie care sa se respire pentru balansarea oxigentului cu dioxidul de carbon in organism.

Odata ce ai iesit din situatia de criza, urmeaza urmatoarea etapa in timpul careia poti apela la o interventie terapeutica care este un proces complex. Adesea este nevoie pentru inceput de un suport fie medicamentos, fie de alta natura (ceaiuri calmante, suplimente pe baza de plante cu efect sedativ), fie unul combinat care sa inhibe excesul de substante chimice gen andrenalina ce mentin organismul intr-o stare de perpetuua incordare. Restabilirea unui grad relativ de calm te poate aduce in faza in care sa fii capabil sa faci urmatorul pas spre vindecare – un proces psihoterapeutic de desensibilizare cognitiva, de confruntare a cauzei si a factorilor care o perpetueaza, a declansatorilor care o induc. Aceasta o poti sub indrumarea unui psihoterapeut sau consilier psihologic- nu te multumi doar cu medicatia !!!. Multi fac greseala sa se opreasca aici, imediat ce se simt mai linistiti, insa problema ta nu este rezolvata la acel moment ci doar incetinita.

Procesul de vindecare este asociat strict de identificarea traumei si a tuturor aspectelor care pot re-declansa atacul de panica si exploarea lor minutioasa pana la epuizare, in felul acesta producandu-se constientizarea iar psihicul capatand abilitatea sa inteleaga ce si de ce i se intampla acele lucruri si cum poate sa controleze. Atentie, aceasta faza este legata strict de fapte, obiecte, detalii, context si nu neaparat de emotii si sentimentele atasate acestora, este chiar contra-productiv in aceea faza sa se exploreze partea afectiva a situatiei. Aceasta insa poate fi facuta mai tarziu, cand te simti suficient de re-echilibrat sa “cureti” mentalul de urmele emotionale negative.

Pe parcursul acestei etape, se pot pune in practica sugestiile de “unelte si arme” mentionate mai sus in cazul depresiei, anxietatii si fricii. In paralel, incearca, prudent si progresiv, prin expunere constanta si gradual, propria-ti desensibilizare fata de acele situatii, locuri sau obiecte care sunt legate de atacul de panica. Nu te izola, nu depune armele, nu parasi campul de batalie dupa prima inclestare de forte. Cu cat vei continua sa te scuturi de efectele temerilor, depresiei, anxietatii si atacurilor de panica, cu atat vindecarea va fi mai rapida.
Imi vei spune ca nu este usor.

Iti voi da dreptate si am sa iti aduc aminte ca ceea ce iti vine usor, pleaca usor sau are putina valoare. Tu meriti eforturile acestea pentru ca, din aceasta lupta, vei iesi nu doar invingator, ci o fiinta umana renascuta si reinoita, aidoma unei pasari Phoenix.

Prin urmare, nu mai sta pe ganduri, reciteste recomandarile care te privesc, scoala-te, potriveste-ti scutul, apuca arma si unealta care ti se potrivesc si foloseste-le, zambeste si indreapta-te cu incredere spre victoria Sinelui tau!
Iti dorim mult succes!

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Vreau sa scap de atacurile de panica! Ce pot face?

Lasă un răspuns