Ce nu stiai despre transpiratie0 Comments

Publicat in:
Etichete: corpul uman, despre transpiratie, glande, transpiratia, transpiraţie

Transpiratia este unul dintre acele fenomene umane, ciudate si neplacute, la care nu ne gandim prea mult. Transpiri galeti de sudoare in timpul exercitiilor fizice, transpiri nervos cand tii un discurs, simti broboane de sudoare acumulandu-ti-se pe frunte cand mananci curry indian supercondimentat. Transpiratia este doar… transpiratie. Daca, insa, arunci o a doua privire si te gandesti cu adevarat la ea este posibil sa ai multe intrebari.

Descopera cateva lucruri interesante despre transpiratie pe care nu le stiai!

Transpiratia

Transpiratia

Transpiratia

Ai intre 2 si 4 milioane de glande sudoripare in corp.

Numai picioarele tale, singure, au circa 250 000 de glande sudoripare.

Transpiratia de la stres si cea pentru racirea corpului sunt diferite din punct de vedere chimic. Cand transpiri fiindca ti-e cald, transpiratia provine de la glandele ecrine, dar cand transpiri fiindca esti stresat, provine de la glandele tale apocrine.

Numele pentru transpiratia excesiva este hiperhidroza, si aproximativ 3% dintre toti oamenii au aceasta problema.

Transpiratia excesiva poate fi un simptom de menopauza.

Pe de alta parte, numele pentru absenta transpiratiei (adica nu transpiri deloc) este anhidroza, ceea ce este periculos, deoarece corpul tau se poate supraincalzi.

Se poate acorda oarece incredere zicalei „barbatii transpira, femeile stralucesc”. In medie, barbatii transpira cu 40% mai mult decat femeile.

Cu cat esti intr-o forma fizica mai buna, cu atat mai rapid si mult iti va transpira corpul. El face asta pentru a se racori, astfel ca poti lucra mai mult la o mai mare intensitate si pentru o perioada mai lunga de timp.

Transpiratia are o reputatie urat mirositoare, dar transpiratia insasi de fapt nu are miros. Mirosul provine de la bacteriile aflate la suprafata pielii tale.

Porcii de fapt au foarte putine glande sudoripare, deci expresia „a transpira ca un porc” este stiintific incorecta. Probabil ca se refera la cat de mirositori se fac porcii scaldandu-se in noroi pentru a se racori.

Gradul de salinitate al transpiratiei variaza de la o persoana la alta. Unii oameni si transpira mai mult decat altii.

Daca ai crezut ca transpiratia ta iesea in evidenta, gandeste-te la transpiratia hipopotamilor: este ROSIE. Pigmentul colorat actioneaza ca o lotiune antisolara si omoara bacteriile.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ce nu stiai despre transpiratie

Lasă un răspuns