Importanta fibrelor in alimentatia ta0 Comments

Publicat in:
Etichete: calorii, fasole, fibre, linte, mancare, masa, mere, supraponderal, zilnic

Pentru corpul uman, fibrele joaca un rol deosebit de important in mentinerea sanatatii. In urma unor cercetari, specialistii britanici au observat ca pentru fiecare 7 grame de fibre consumate, riscul de accident vascular cerebral se diminueaza cu circa 7 procente. Mai mult, consumul regulat de fibre reduce tensiunea arteriala si regleaza nivelul de colesterol din organism.

Surse de fibre

Surse de fibre

Conform savantilor din cadrul Facultatii de Medicina de la Universitatea Leeds din Marea Britanie, este necesar sa mancati zilnic cat mai multe fibre. Consumul zilnic de alimente bogate in fibre, precum cerealele integrale, fructele proaspete, legumele si fructele in coaja lemnoasa, este esential pentru sanatate.

Aceste substante au un rol foarte important atunci cand vine vorba despre diminuarea riscului de a suferi de un accident vascular cerebral, mai ales daca sunteti supraponderal.

Expertii in nutritie sunt de parere ca o portie de 7 grame de fibre inseamna, de fapt, o portie de paste integrale si doua portii de fructe sau legume. Ca sa ajunga la aceasata concluzie, cercetatorii au efectuat analiza mai multor studii publicate pe parcursul a 12 ani, timp in care a fost observata o reducere a incidentei accidentelor vasculare in randul persoanelor care urmau o dieta bogata in fibre.

Cantitatea zilnica de fibre

In cazul fibrelor, cantitatea zilnica de fibre necesara organismului dumneavoastra difera in functie de varsta si necesarul zilnic de calorii. Este vorba in acest caz de circa 14 grame de fibre la fiecare 1.000 de calorii ingerate.

Trebuie spus ca un om care consuma 2.500 de calorii zilnic va avea nevoie de cel putin 35 de grame de fibre, iar un om care consuma 1.700 de calorii zilnic are nevoie de doar 18 grame de fibre.

Cele mai bune surse de fibre: fasolea, mazarea si lintea

Specialistii recomanda diminuarea cantitatii de sare si grasimi saturate din alimente, efecturea unor exercitii fizice zilnice si reducerea stresului, acesta fiind apreciat ca cel mai mare dusman al omului modern si principalul factor declansator a numeroase afectiuni.

O regula de baza ar trebui sa fie aceea de a manca fructe la fiecare masa! Potrivit expertilor in nutritie, printre fructele cu cele mai multe fibre se afla merele, perele, portocalele si capsunile.

De asemenea, trebuie sa stiti ca, unele din cele mai bune surse de fibre sunt fasolea, mazarea si lintea. O portie pe zi de leguminoase, fie gatite sau incorporate in salate, supe sau piure asigura necesarul de fibre pentru buna functionare a sistemului digestiv.

In timpul meselor, felurile de mancare normale, cum ar fi friptura si cartofii prajiti ar putea fi combinate cu diverse tipuri de preparate culinare internationale, cum ar fi orezul sau fasolea mexicana, humus, salate picante de fasole sau cuscus.

Specialistii sunt de parere ca puteti creste cantitatea de fibre din corpul dvs. prin propriile produse gatite in casa, inlocuind painea din comert cu cea din cereale integrala, prin adaugarea de faina de ovaz la prajituri sau a stafidelor, bananelor sau fructelor de padure.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Importanta fibrelor in alimentatia ta

Lasă un răspuns