Cum se trateaza gusa tiroida?0 Comments

Publicat in:
Etichete: cauze, experti, gat, gusa tuiroida, guta, medici, pacienti, simptome, specialisti, Tratament, ureche

Gusa tiroida reprezinta o marime in volum a tiroidei a carei greutate este depasita cu circa 40 de grame. Medicii spun ca aceasta afectiune apare mult mai des la femei, iar cea mai importanta cauza a sa este data de carenta de iod din alimentatie, scrie Health.com.

Gusa tiroida

Gusa tiroida

Cauze gusa tiroida

Gusa endemica se intalneste in tara noastra in anumite zone muntoase si deluroase din Carpati, Podisul Transilvaniei, dar si in partea sudica a Olteniei sau Banat. Aceste zone au probleme cu deficitul de iod din apa si din aceasrta cauza in randul localnicilor se manifesta aceasta afectiune.

Printre alte cauze ale acestei boli se mai afla si excesul de calciu care este prezent in anumite alimente precum mazare,varza, fasole, linte. La aceasta boala, se constata marirea tirodei. In acest sens, putem vorbi despre o gusa tiroida mare situata intre cartilajul tiroid si gat sau de o gusa giganta, extinsa pana in spatele urechii si la baza gatului.

La un astfel de bolnav se poate constata o voce de bariton, dar si o umflatura in partea anterioara gatului, precum si insuficienta resiratorie.

Se mai poate observa ca unii dintre pacientii de guta sufera si de sindromul Claude-Bernard Horner, prin care una dintre pupilele ochilor se diminueaza si se observa caderea pleopei unui ochi.

De asemenea, medicii spun ca in caz de hipotiroidism, acesta se manifesta prin aparitia unor edeme, prin cresterea in greutate, precum si prin diminuarea frecventei cardiace.

In caz de hipertiroidism, se constata la unii bolnavi aparitia unei stari de nervozitate, scaderea in greutate a corpului, dar si majorarea frecventei cardiace.

Tratamentul presupune administrareaunor tablete saptamanal!

Unii dintre cei care sufera de aceasta boala au parte si de o hemoragie intrachistica sau de infectii. Tratamentul se efectueaza prin asigurarea necesarului de iod in alimentatie.

Specialistii sustin ca este indicat sa se consume sare iodata in jur de 20 mg KI la 100 g sare, care s eva administra sub forma unor tablete luate pe jumatate in cazul copiilor, una la femeile insrcinate si doua tablete la adulti, saptamanal.

Mai trebuie spus ca testele clinice au aratat ca hormonii tiroidieni diminueaza volumul gusii, insa aceasta isi poatre reveni dupa circa 2 luni, spun medicii.

Potrivit Health.com, medicii recomanda tratamentul chirurgical in caz de esec terapeutic, iar de obicei se pastreaza un rest de tiroida, si se administreaza postoperator tratament hormonal de supleere. Conform sursei citate, aceasta operatie se poate efectua si laparoscopic.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum se trateaza gusa tiroida?

Lasă un răspuns