3 modalitati de imbunatatire a vietii la nivel subconstient0 Comments

Publicat in:
Etichete: gandire pozitiva, gandirea pozitiva, motivare, succes, viata

Gandirea pozitiva are un impact major in succesul fiecarui om atat pe plan personal cat si profesional. In viata de zi cu zi, exista multe cazuri care se incheie in mod contrar asteptarilor noastre. Mai mult decat atat, aceste situatii ne influenteaza in mod negativ generand stari mai putin placute precum apatie, demotivare sau indignare.

Va prezentam 3 modalitati de imbunatatire a vietii la nivel subconstient, ajutandu-va sa va schimbati modul in care ganditi!

Gandirea pozitiva

Gandirea pozitiva

Propozitii de genul „Ar trebui…”.

Te straduiesti sa te motivezi spunandu-ti: „Ar trebui sa fac asta”, „Trebuie sa fac astalalta”. Aceste propozitii te fac sa te simti presat si plin de resentimente. Paradoxal, sfarsesti prin a te simti apatic si demotivat. Cand iti vei directiona propozitiile de acest gen catre altii, de obicei te vei simti frustrat. „El nu ar trebui sa fie asa, or sa faca asa, e lipsit de consideratie si egoist…”

Acest soi de propozitii genereaza multe probleme care nu sunt necesare in viata ta de zi cu zi. Cand realitatea propriului tau comportament nu rimeaza cu standardele tale, “ar trebui”-urile si “n-ar trebui”-urile tale creaza dispret fata de sine, rusine si vinovatie. Cand activitatea foarte omeneasca a celorlalti nu performeaza conform asteptarilor tale, cum inevitabil se va intampla din cand in cand, te vei simti amar si indignat. Vei avea nevoie sa iti schimbi asteptarile pentru ca ele sa aproximeze realitatea caci altfel te vei simti mereu inselat de comportamentul uman.

Etichetarea si etichetarea gresita

Etichetarea personala presupune crearea unei imagini de sine complet negative bazata pe greselile tale. Este o forma extrema de supra-generalizare. Filosofia din spatele ei este aceea ca „Masura unui om este data de greselile pe care le face”.

Exista o probabilitatea buna ca esti implicat in etichetare personala de fiecare data cand iti descrii greselile cu propozitii care incep cu “Sunt un….”. Cand gresesti cu ceva, iti spui indeobste :”Sunt praf, sunt varza…sunt un ratat” in loc sa iti spui, pur si simplu, “Am facut o greseala”.

A te eticheta pe tine insuti nu este doar nociv ci si irational. Sinele tau nu poate sa fie echivalat cu vreunul dintre lucrurile pe care le faci. Viata ta este un suvoi complex si mereu schimbator de ganduri, emotii si actiuni. Altfel spus, esti mai degraba un rau decat o statuie. Inceateaza sa te mai auto-definesti prin etichete negative – ele sunt simpliste si gresite. Te-ai putea vedea pe tine insuti drept doar un mancator pentru ca si mananci sau drept un respirator doar pentru ca si respiri ? Aceasta ar fi un nonsens dar astfel de nonsensuri devin dureroase cand te etichetezi pe baza unor sentimente de inadecvare punctuala.

Cand etichetezi alte persoane, vei genera in mod inevitabil multa ostilitate. Un exemplu ar fi modul in care un director care isi vede subalterna uneori iritata si drept urmare o eticheteaza in mintea sa drept “o scorpie necooperanta”. Drept urmare, din cauza acestei etichete mentale, o dispretuieste si sare sa o critice de fiecare data. Ca raspuns, ea il eticheteaza drept “o bruta prost-crescuta” si se plange de el cu fiecare ocazie. Astfel incat, mereu si mereu isi sar unul altuia la beregata, concentrandu-se doar pe fiecare slabiciune sau imperfectiune ca fiind dovada pentru lipsa de valoare a celuilalt protagonist in conflict.

Etichetarea gresita implica descrierea unui eveniment prin cuvinte care sunt imprecise si sunt foarte incarcate emotional. De exemplu, o femeie la regim, care a mancat o portie de inghetata, a gandit apoi:”Cat de dezgustator si urat din partea mea. Sunt o scroafa, o vaca”. Aceste ganduri au suparat-o atat de tare incat a mancat si restul de inghetata din cutie.

Personalizarea

Aceasta distorsiune este mama vinovatiei. Iti asumi responsabilitatea pentru un eveniment negativ cand nu exista premizele pentru asa ceva. In mod arbitrar, decizi ca ceea ce s-a intamplat, s-a intamplat din cauza ta sau ca reflecta cat de nepotrivit esti, chiar si atunci cand nu tu esti responsabil. Cand o mama a primit o nota de la invatatoare care indica faptul ca fiul ei nu se descurca foarte bine la o materie in clasa, ea imediat a decis: “ Trebuie ca sunt o mama rea. Asta dovedeste ca am esuat ca parinte”.

Personalizarea te schilodeste prin vinovatie. Suferi din cauza unui simt paralizant si greu de responsabilitate care te forteaza sa cari intreaga lume pe umerii tai. Insa tu confuzi influenta cu controlul asupra celorlalti. In rolul tau de invatator, consilier, parinte, medic, vanzator, asistent, vei influenta in mod sigur oamenii cu care interactionezi, dar nimeni nu se va astepta sa ii controlezi. Pana la urma, ceea ce cealalta persoana face este responsabilitatea sa, nu a ta.

Daca stii ca te confrunti cu una sau mai multe moduri eronate de gandire, prezentate mai sus, e bine sa stii ca un psihoterapeut cognitiv-comportamental te poate sprijini eficient intr-un proces de eradicare a lor, interventie care este de scurta durata, astfel incat viata ta sa fie mai echilibrata si mai buna.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

3 modalitati de imbunatatire a vietii la nivel subconstient

Lasă un răspuns