7 greseli prin care ne facem rau singuri la nivel mental0 Comments

Publicat in:
Etichete: dezvoltare, dezvoltarea, gandire, ganduri, imbunatatire, mental, personala, psihoterapia cognitiv-comportamentala, psihoterapie, viata

Magnificare si minimalizare

Un alt mod de gandire in carui capcana ai putea sa cazi este „magnificarea si minimalizarea”, un scamatorie binoculara mentala. Fie exagerezi lucrurile mai mult decat merita, fie le micsorezi. Magnificarea se intampla indeobste atunci cand te uiti la propriile tale greseli, temeri si imperfectiuni, si le exagerezi importanta: „Oh Doamne, am facut o greseala, ce ingrozitor, ce urat ! O sa mi se duca vorba iar de reputatia mea se va alege praful”. Te uiti la greselile tale printr-un binoclu care le face sa apara gigantice si grotesti. Aceasta se mai cheama si „catastrofizare” pentru ca transformi niste evenimente negative banale in niste monstrii de cosmar.

Pe de alta parte, atunci cand te gandesti la calitatile tale, probabil procedezi invers – te uiti printr-un binoclu mental astfel incat lucrurile apar mici si nesemnificative. Daca iti magnifici imperfectiunile si iti micsorezi punctele tale forte, este garantat ca te vei simti inferior. Atata doar ca problema nu esti tu – ci acele lentile urate pe care le folosesti.

Rationament emotional in dezvoltarea personala

Iti vezi emotiile drept baza pentru adevar. Logica ta: “Ma simt ca un prost, prin urmare sunt un prost”. Acest soi de rationament este inselator pentru ca emotiile tale iti reflecta gandurile si convingerile. Daca este sunt distorsionate – cum se intampla adesea – emotiile tale nu vor fi valide. Alte exemple de rationament emotional include: „Ma simt vinovat. Prin urmare, probabil ca am facut ceva rau”, „Ma simt depasit de situatie si deznadajduit. Prin urmare, problemele mele sunt imposibil de rezolvat”, „Ma simt inadecvat. Prin urmare, sunt o persoana lipsita de valoare”., „Nu am chef sa fac nimic, prin urmare as putea pur si simplu sa zac in pat” sau „Sunt suparat pe tine, iar asta dovedeste ca te-ai purtat urat si incerci sa profiti de mine”.

Dezvoltare personala

Dezvoltare personala

Rationamentul emotional joaca un rol in aproape toate depresiile tale. Deoarece simti lucrurile atat de negativ, presupui ca ele asa si sunt in fapt. Nici nu te gandesti sa provoci si sa verifici validitatea perceptiilor care iti creeaza aceste emotii.

Unul dintre efectele secundare ale rationamentului emotional este leneveala. Eviti sa iti faci curat pe birou pentru ca iti spui: „Ma simt atat de neplacut cand ma gandesc la acel birou dezordonat, a-l pune in ordine va fi imposibil”. Sase luni mai tarziu te impingi singur un pic de la spate si o faci. Se dovedeste ca de fapt te simti bine facand asta si nici nu a fost atat de rau si dificil pe cat credeai. Te pacaleai singur in tot acest timp deoarece ai obiceiul sa iti lasi emotiile tale negative sa iti ghideze modalitatea de actiune.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

7 greseli prin care ne facem rau singuri la nivel mental

Lasă un răspuns