Cum sa scapi de depresie2 comentarii

Publicat in:
Etichete: cauze, depresia, depresie, sfaturi, simptome, Tratament

Adversarii tai

Sunt un intreg regiment. Ataca insidios sau fatis, adesea in atacuri sustinute care par sa nu se mai termine. Aici voi pomeni doar cativa: depresia, anxietatea, atacul de panica. Iti voi spune cateva dintre lucrurile pe care le poti face singur, fara ca asta, foarte mare atentie, sa eludeze solicitarea ta de ajutor specializat. Fie fata in fata, fie chiar online.

Hai deocamdata sa-ti provocam adversarii pe rand la duel. In acest articol ne vom referi cu precadere la depresie.

Cum scap de depresie

Cum scap de depresie

Depresia

Cu totii am trecut prin momente de melancolie. Unii dintre noi suntem predispusi temperamental catre asa ceva. Depresiile nu reprezinta un lucru negativ in sine, sunt mai degraba niste momente de respiro, de rendez-vous cu propriul nostru suflet, de procesare si interiorizare ale tuturor experientelor recente. Un semnal de alarma trebuie tras atunci cand aceste momente „de inima albastra” se cumuleaza si se lungesc intr-o perioada ce depaseste doua saptamani pentru ca atunci este posibil sa te pasca depresia. Este important sa stii ca multi dintre oameni habar nu au ca se afla sub atacul acestui adversar, adesea insidious.

Desi este un cuvant folosit cu multa usurinta in limbajul comun, depresia este un termen general care cuprinde o larga paleta de afectiuni psihice, de la starile proaste pana la sentimente de sinucidere. Ea se poate instala si pe un mediu biologic precar legat de o serie de cauze fizice cum ar fi o alimentatie saracacioasa, lipsa exercitiilor fizice sau unele boli, cum ar fi gripa. Chiar si folosirea frecventa a energizantelor poate duce la depresie din cauza alterarii reactiilor chimice ale creierului.

Depresia – Simptome

Exista foarte multe simptome ale depresiei printre care:

  • sentimente persistente de tristete, pierderea increderii in sine sau proasta parere despre sine, pierderea bucuriei in fata lucrurilor care altadata ar fi fost placute si interesante;
  • pierderea sperantei si sentimente de neajutorare, sentimente inexplicabile de vinovatie si de zadarnicie;
  • agitatie sau anxietate, dificultati in munca de la serviciu sau in comunicarea cu colegii, dificultati in concentrare;
  • in cazurile extreme, ganduri de sinucidere si de moarte.

Alte simptome, cu manifestari fizice pot fi: oboseala, pierderea energiei, probleme cu somnul, pierderea apetitului sau exagerarea cu mancatul, pierderea apetitului sexual sau chiar probleme ale functiilor sexuale, consumul de alcool sau fumatul mai mult decat in mod obisnuit, dureri fizice sau diverse tulburari ale organismului.

Daca ai experimentat patru sau chiar mai multe dintre aceste simptome aproape in fiecare zi, timp de peste doua saptamani, trebuie sa ceri ajutor specializat. Gaseste un psihoterapeut sau un consilier psihologic sa te indrume si sa te sprijine in batalia ta launtrica.

Depresia – tratament

Ce poti face TU? Foarte multe insa am sa enumar doar cateva tactici de lupta holistica care sa iti mobilizeze trupul, mintea si spiritul.

  1. Ai grija ce mananci! O alimentatie bogata in fructe, legume si fibroase este de dorit uneia abundenta in carne, fainoase si zaharuri artificiale. Un avertisment particular in cazul consumului de alcool – acesta nu te va ajuta la imbunatatirea starii de spirit ci poate genera efectul invers plus dependenta in cazul unui fond labil.
  2. Asigura-te ca locuinta ta este puternic iluminata electric si, pe vreme rece, bine incalzita.
  3. Chiar daca dispozitia ta atunci este sa asculti melodii de inima albastra alege mai degraba o muzica daca nu vesela macar antrenanta. In proportie homeopatica melodiile triste au efect cathartic insa prea multe iti consolideaza starea de tristete. Aceeasi idée in cazul filmelor, spune “nu” la thrillere psihologice si drame in favoarea unor comedii sau a unor filme alerte, de actiune. Atentie si la stirile pe care le permiti in spatiul tau – ai nevoie de informatii echilibrate si pozitive, care sa iti sporeasca increderea in posibilitatile vietii.
  4. Iesi regulat la plimbare, este bine atat pentru corp cat si pentru minte, caci este imposibil sa nu vezi ceva interesant si care sa nu te stimuleze. Daca esti interesat de exercitii fizice, nu pregeta sa le faci insa alege-le pe acelea de intensitate si dificultate moderata.Miscarea este foarte importanta pentru ca genereaza in organism acele substante chimice benefice care imbunatatesc dispozitia.
  5. Este un timp propice pentru a-ti intalni rudele si prietenii si a vorbi cat mai mult cu ei. Chiar daca aceasta activitate este una dulce-amara, vei primi totusi o energie considerabila din partea unor persoane care chiar tin la tine.
  6. Fa ceva mic dar valoros pentru o alta persoana. Te va ajuta sa iti creasca stima de sine, sa te simti util si mai putin izolat.
  7. Nu lua decizii majore in aceasta perioada. Pune-ti obiective mici, masurabile care pot fi indeplinite in mod realist in tot acest rastimp. Sparge sarcinile mari si complexe in actiuni mici si fa ce ce poti, atata cat poti, fi multumit cu ce reusesti si felicita-te constant pentru micile reusite. Fa o lista cu lucrurile pe care le-ai indeplinit pana la acel momental anului si constientizeaza ce si cat ai realizat deja. Nu pregeta sa iei act de acele ganduri negative care iti mentin starea proasta, inlocuieste-le cu niste ganduri, auto-indemnuri si incurajari pozitive.

Ai incredere ca, urmand aceste sfaturi si, in paralel, lucrand cu un specialist, starea ta o sa se imbunatateasca incet, treptat dar sigur. Este important sa stii ca psihiatrul, printr-o medicatie adecvata, te ajuta semnificativ in prima perioada cand depresia are tendinta sa iti modifice chimic functionarea organismului. Odata ce acest impediment este sub control, este la fel de important sa lucrezi un psiholog/psihoterapeut pentru a invata sa iti restructurezi modul de gandire, sa iti transformi benefic personalitatea, sa iti afectezi conduita zilnica intru-un sens pozitiv.

Te incurajez sa aplici toate aceste recomandari, in paralel unele cu celelaltele, pentru a-ti aborda echilibrat viata pe toate palierele sale afectate de starea de depresie.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum sa scapi de depresie

2 comentarii

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns