Cauzele aparitiei hiperpigmentarii pielii0 Comments

Publicat in:
Etichete: cauze, expunere, hiperpigmentare, medici, pete, piele, soare, ultraviolete

Hiperpigmentarea este asociata cu arsurile solare, insa si cu anumite inflamatii, schimbari hormonale, afectiuni sau medicamente. Trebuie spus ca melanina reprezinta un pigment al pielii, o substanta care da culoarea pielii.

De exemplu, persoanele care au pielea de culoare mai inchisa au mai multa melanina decat cei cu pielea deschisa. Melanina poate sa asigure corpului o protectie solara naturala, protejand pielea de ultraviolete.

Hiperpigmentarea pielii

Hiperpigmentarea pielii

Expunerea solara

Potrivit expertilor, nu este lejer sa gasim cauza specifica tuturor tipurilor de hiperpigmentare, insa exista o serie de factori care ar putea fi suspectati. Una dintre aceste cauze este reprezentata de expunerea solara. Razele ultraviolete stimuleaza melanocitele sa produca mai multa melanina.

Pielea devine mai inchisa, iar hiperpigmentarea apare atunci cand corpul produce prea multa melanina, cauzand aparitia unor pete mai inchise la culoare.

In acest sens, trebuie sa va limitati timpul expunerii la soare, sa purtati haine care sa va protejeze de soare, dar si ochelari de soare sau sa folositi lotiuni de protectie solara cu spectru larg. Medicii ne anunta ca un alt motiv pentru care se manifesta hiperpigmentarea este inflamatia, care apare atunci cand pielea este ranita printr-o taietura, zgarietura, arsura.

Atunic cand rana se inchide, este posibil sa aiba loc o hiperpigmentare postinflamatorie, iar aria din jurul ranii se inchide la culoare ca o cicatrice. Specialistii sunt de parere ca decolorarea poate dura luni sau ani sau poate fi chiar permanenta.

Hormonii

Un alt motiv pentru care se manifesta hiperpirgmentarea este reprezentat de hormoni. Femeile, de exemplu, sunt mai predispuse la fluctuatii hormonale in timpul sarcinii, cand iau anticonceptionale, cand urmeaza o terapie hormonala sau pe perioada anumitor afectiuni.

Similar cu hiperpigmentarea postinflamatorie, melasma sau aparitia unor pigmenti maronii pe piele este mult mai probabil sa afecteze persoanele cu pielea mai inchisa. Aceasta tinde sa apara pe obraji, nas, buze, frunte, barbie si buza superioara, sub forma unor pete maro sau gri-maro.

In cazul in care ea nu dispare, medicul dermatolog va poate trata cu creme cu steroizi, cu creme de albire a pielii sau cu ajutorul laserului.

Hiperpigmentarea pielii – Masuri de protectie

Exista si cateva masuri pe care le puteti lua si mai tarziu pentru a incerca sa decolorati petele respective, cum ar fipeelingul chimic sau folosirea cremelor de albire a pielii. Trebuie sa tineti cont de faptul ca hiperpigmentarea poate afecta persoanele cu pielea mai inchisa decat pe cele cu pielea deschisa, iar expunerea la soare va inrautati probabil lucrurile.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cauzele aparitiei hiperpigmentarii pielii

Lasă un răspuns