Dieta cu fibre0 Comments

Publicat in:


O categorie de carbohidrati care provin din alimentele de origine vegetala (cum ar fi: fructele, legumele sau cerealele integrale) ne ajuta sa dobandim cu usurinta silueta mult dorita. Daca va intrebati cum se numeste aceasta categorie „minune” de carbohidrati complecsi, raspunsul mult asteptat este: fibrele alimentare (sau furajele grosiere).

Studiind cu atentie mai multe cure pentru slabire veti observa ca fibrele ocupa un loc de cinste in cadrul fiecarei diete.

Dieta cu fibre

Dieta cu fibre

Avantajul unui consum sporit de fibre este acela ca organismul nostru nu va primi aport caloric, fibrele nu pot fi digerate sunt parte integranta a alimentelor care le contin si in concluzie ele trec prin corpul nostru fara a fi digerate (adica fara sa ingrase).

Persoanele care urmeaza Dieta cu fibre vor reusi sa slabeasca si in acelasi timp vor oferi organismului vitaminele si mineralele de care are nevoie, nefiind astfel un regim care infometeaza sau care priveaza organismul de nutrientii esentiali necesari pentru o buna functionare.

Unde se gasesc fibrele

Fibrele se gasesc cu usurinta aproape in toate legumele si fructele, chiar si in legumele si fructele uscate (fasole, linte, curmale) sau fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale), dar si in cerealele integrale.

Exista 2 categorii de fibre: solubile in apa (legume, fructe, ovaz, seminte) acestea se digera mai greu si vom simti stomacul plin mult timp, dar si cele insolubile in apa (legume, paine din cereale integrale, cereale) care isi maresc volumul cand ajung in stomac.

Cele solubile formeaza un fel de gel in amestec cu alimentele si ajuta la scaderea colesterolului din sange, iar cele insolubile traverseaza tractul digestiv aproape intacte si ajuta la reglarea scaunelor.

Rolul fibrelor

Rolul fibrelor in procesul digestiv este acela de “transportor”, acestea absorb apa (motiv pentru care materiile fecale vor fi mai fluide si mai usor de eliminat) si ajuta la deplasarea mancarii cu usurinta prin tractul digestiv.

De fiecare data cand consumam fibre vom simti mai repede si pentru o perioada lunga de timp senzatia de satietate si vom reusi sa scapam de tot ce inseamna grasimi nesanatoase (acestea vor tranzita o perioada scurta de timp organismul nostru) si toxine.

Urmand Dieta cu fibre vom slabi cu usurinta, in scurt timp, mai mult decat atat: vom reusi sa ne mentinem silueta dobandita o perioada lunga.

Daca consumati cu regularitate fibre alimentare veti reusi sa mentineti un nivel normal al tranzitului intern si veti scapa de anumite probleme de sanatate: constipatie, hemoroizi, boli de inima, cancer de colon, diabet zaharat, colesterol rau.

Atentie!
Nu trebuie sa urmati Dieta cu fibre daca aveti urmatoarele boli intestinale: boala Crohn, colon iritabil, diverse colite, diverticulita.

Recomandare: in cazul in care sunteti consumatori de carne trebuie sa invatati sa consumati cat mai multe fibre alimentare, cam de trei ori mai multe fibre decat cantitatea de carne.

Daca veti consuma fibre veti reduce timpul petrecut de carne in organism si astfel agentii carcinogeni (sunt rezultatul descompunerii anumitor alimente) nu vor putea modifica celulele intr-o maniera periculoasa pentru sanatate.

Sfat: in medie o persoana care mananca echilibrat consuma intre 15-20 grame de fibre zilnic. Atunci cand urmati o dieta bogata in fibre, conform anumitor specialisti, trebuie sa consumati 30-35 de grame de fibre in fiecare zi, putand ajunge chiar si pana la 50 de grame.

Daca nu sunteti obisnuiti sa consumati foarte multe fibre trebuie sa fiti atenti si sa le introduceti treptat in alimentatie, pe parcursul unei saptamani. Doar in acest fel veti evita problemele intestinale printre care si balonarea, nu uitati sa cresteti si consumul de apa!

Trebuie sa incercati sa consumati paine cat mai putin rafinata si cat mai grea. In felul acesta fibrele continute de painea din faina integrala vor ingreuna munca stomacului in actiunea lui de descompunere a carbohidratilor. Daca carbohidratii se descompun greoi atunci se ajunge mult mai tarziu la zaharul si amidonul din acestia si toate acestea contribuie la sanatatea noastra.

Important: mancarea de tip fast-food ne ingrasa pentru ca este procesata industrial si din acest motiv nu contine fibre, astfel grasimile si toxinele sunt direct absorbite de corpul nostru. Pe langa faptul ca ne ajuta sa ne ingrasam, acest tip de mancare trebuie evitata si pentru ca este extrem de nesanatoasa.

Optati cu incredere pentru consumul alimentelor naturale si evitati-le pe cele procesate, cresteti-va nivelul fibrelor din organism mancand inteligent! Cele mai multe fibre se distrug prin procesul de fierbere sau gatire, din acest motiv este recomandat sa consumati legumele si fructele in stare cruda sau doar foarte putin gatite (trase la tigaie, putin fierte).

Recomandare: atunci cand urmati aceasta dieta incercati sa consumati cat mai multe lichide, in special apa plata si ceaiuri naturale (neindulcite).

Alimente cu fibre

In randurile urmatoare va voi prezenta o lista cu alimentele care contin fibre:

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Dieta cu fibre

Lasă un răspuns