Cate calorii trebuie sa consumam zilnic la micul dejun, pranz si seara0 Comments

Publicat in:
Etichete: calorii, cina, cure de slabire, diete, imc, indicele de masa corporala, mese, mic dejun, pranz, reguli, slabire, slabit

Caloriile pe care le consumam in fiecare zi sunt extrem de importante, pentru ca ele fie contribuie la mentinerea siluetei, fie sunt cauza acumularii kilogramelor in plus ori chiar a slabirii. Pentru a nu te confrunta cu niste situatii neplacute, asa cum sunt acestea doua din urma, este bine sa calculezi cu atentie cate calorii are fiecare masa principala.

De asemenea, trebuie sa stii ca, daca esti o persoana normoponderala, cu varsta cuprinsa intre 18 si 50 de ani, si nu ai o activitate intensa pe parcursul zilei, trebuie sa consumi 1800-2000 de calorii pe zi. In schimb, odata ce treci de pragul de 50 de ani, este indicat sa scazi numarul de calorii, pentru ca metabolismul incetineste.

Cate calorii trebuie sa consum

Cate calorii trebuie sa consumam

Descopera si tu, in cele ce urmeaza, cate calorii trebuie sa consumam zilnic, la fiecare masa!

Cate calorii trebuie sa consumi la micul dejun

Se spune ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, asa ca dimineata este momentul potrivit pentru a-ti face rezerva de calorii necesare depunerii efortului. Astfel, daca esti o persoana sedentara, 300 de calorii sunt de ajuns pentru a-ti asigura energia necesara indeplinirii tuturor sarcinilor programate pana la ora pranzului. In schimb, daca nivelul de activitate este ridicat intr-o anume zi sau chiar in fiecare zi, ai grija ca prima masa a zilei sa contina 500 de calorii.

Cate calorii ar trebui sa consumi la pranz

Pentru pranz, consuma 500-600 de calorii, daca esti o persoana normoponderala. Ai grija ca meniul sa fie diversificat, pentru a beneficia si de nutrimentele necesare. De exemplu, poti opta pentru o portie de friptura de vita (200 gr), preparata la gratar, care contine aproximativ 360 de calorii, o portie de cartofi dulci copti (150 gr), care insumeaza cca 135 de calorii, si o salata verde (20-30 de calorii).

Cate calorii ar trebui sa aiba meniul servit la cina

Este stiut faptul ca, daca vrei sa iti pastrezi silueta si sa dormi bine, nu este indicat sa mananci dupa ora 19 si in niciun caz nu trebuie sa consumi la cina alimente grele, cum ar fi preparatele prajite sau cele bogate in grasimi saturate.

Pentru cina, ar trebui sa rezervi aproximativ acelasi numar de calorii: nu mai mult de 500. Incearca sa ai si de aceasta data un meniu variat, incluzand carbohidrati (orezul brun este un asemenea exemplu), proteine (carne slaba), grasimi bune, pe care le poti lua din peste, avocado si nuci, dar si fibre, care se gasesc, de exemplu, in cerealele integrale.

Pe langa tot ce ti-am spus pana acum, iti vom da inca un indiciu: conform studiilor realizate de catre specialistii in nutritie, 45-65% din consumul zilnic de calorii trebuie sa provina din carbohidrati, 10-35% din proteine, iar restul, din grasimi.

Odata ce ai aflat cate calorii trebuie sa consumam zilnic, probabil ca te intrebi cum de initial am vorbit despre 2000 de calorii si ti-am spus ca la fiecare masa ar trebui sa consumi cca 500 dintre acestea. Ei bine, raspunsul este simplu: restul caloriilor este rezervat pentru gustarile dintre mese. Acestea trebuie sa fie constituite din fructe, nuci si seminte.

Indicele de masa corporala

Nu in ultimul rand, pentru a nu da gres, este bine sa tii cont si de indicele de masa corporala (IMC), care poate fi calculat dupa o formula simpla:

IMC = Greutate (kg)/Inaltime2 (m)

In urma calcularii acestuia, vei obtine niste rezultate, dupa cum urmeaza:

1. IMC mai mic de 18.5, ceea ce inseamna ca trebuie sa consumi mai multe calorii pentru a castiga cateva kilograme, intrucat greutatea ta este prea mica, fapt care iti afecteaza starea de sanatate;

2. IMC cu valori cuprinse intre 18.5 si 24.9, ceea ce inseamna ca esti o persoana normoponderala si ca riscul aparitiei unor boli cauzate de greutate este mic;

3. IMC de 25-29.9, valori care dovedesc ca exista un risc moderat imbolnavire cauzata de kilogramele in plus si ca nu ar strica sa ai grija la dieta ta;

4. IMC cu valori de 30-34.9, ceea ce inseamna ca te pandeste pericolul unor boli si ar trebui sa iti schimbi imediat dieta si sa incerci si un program de exercitii fizice;

5. IMC de peste 35, valoare care indica o persoana obeza, care ar trebui sa consulte un medic de specialitate si sa ia masuri urgente petru a-si schimba stilul de viata.

Acum ca ti-am spus cate calorii trebuie sa consumam zilnic pentru a ne mentine in forma, iti propunem sa afli de aici si cate calorii ar trebui sa consumi zilnic pentru a slabi.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cate calorii trebuie sa consumam zilnic la micul dejun, pranz si seara

Lasă un răspuns