Petreci mult timp pe scaun? Iata cateva sfaturi pentru sanatate0 Comments

Publicat in:
Etichete: activitate, afectiuni, mortal, sanatos, stat pe scaun, varice

Multi dintre noi avem obiceiul de a petrece ore in sir pe scaun, atunci cand suntem la birou si incercam sa rezolvam tot felul de sarcini. Statul pe scaun este de multe ori echivalat cu relaxarea, dar persoanele care stau jos ore in sir la locul de munca s-ar putea sa nu fie de aceeasi parere.

Exista multe dovezi care sugereaza ca staul pe scaun poate fi letal. Acest tip de activitate poate mari riscul de obezitate, diabet si cel al acumularii de grasime in jurul ficatului. In cazul in care totusi trebuie sa stai pe scaun, este important sa stai intr-un mod sanatos.

Este bine sa retii aceste principii si sa le folosesti cat mai des, daca vrei sa nu ai probleme in viitor:

Statul pe scaun

Statul pe scaun

Utilizeaza un scaun ajustabil

Potrivit medicilor, cel mai bun scaun se va ajusta in functie de proportiile si curbele tale. Pentru a regla corect inaltimea scaunului, picioarele trebuie sa se odihneasca pe podea, iar in ceea ce priveste spatarul, coapsele si bazinul trebuie sa fie paralele cu podeaua, respectiv cu monitorul.

Expertii ne anunta ca este ideal ca spatarul scaunului sa fie reglat undeva intre 90 si 120 de grade. Daca lucrezi la calculator, ai nevoie si de un suport pentru gat, mai spun specialistii.

Incearca sa iti aliniezi picioarele si mainile

Medicii sustin ca pozitia cea mai sanatoasa este aceeasi pe care o ai in timp ce conduci. Stai pe spate si pune-ti picioarele in fata genunchilor, cu mainile in poala. Observati ca nicio parte corpului nu este rasucita.

Pe termen scurt, alte pozitii nu fac rau, insa repetate zilnic, provoaca dureri in prima faza, si chiar modificari ale corpului in viitor.

Vederea trebuie sa fie totul!

Statul sanatos pe scaun include si pozitia elementelor cruciale de la locul de munca, cum este monitorul care conteaza pentru ochii, muschii si oasele tale.

Daca vreti sa diminuati oboseala ochilor, medicii recomanda ca mijlocul monitorului sa fie la nivelul barbiei, la aproximativ 33 de centimetri distanta. In cazul in care acesta se afla mai departe, se poate provoca o aliniere gresita a spinarii daca trebuie sa te apleci inainte sa vezi mai bine.

Trebuie sa stiti ca inclinarile si rasucirile constante pot duce la probleme ale coloanei vertebrale.

Fii atent la bratele tale!

Expertii ne anunta ca este de mare ajutor daca suporturile pentru brate sunt ajustabile, deoarece coatele noastre ar trebui sa fie indoite la 90 de grade.

Trebuie spus ca starile de amorteala a bratelor sunt specifice celor ce folosesc tastatura frecvent.

Evita sa stai picior peste picior!

Acesta este un gest inconstient care ne relaxeaza muschii abdominali, dar produce si alte efecte. Specialistii afirma ca aceasta pozitie poate bloca circulatia sangelui in cel putin unul dintre picioare si redistribuie greutatea bazinului pe celalalt picior, provocand curbarea coloanei vertebrale.

De aceea, medicii ne recomanda sa ne incrucisam picioarele la glezne. Desi altceva se spune in traditia populara, aceasta pozitie nu provoaca varice, spun specialistii.

Nu sta mult pe scaun si ridica-te frecvent!

Daca iti vei optimiza timpul in care stai pe scaun, asta inseamna sa te asiguri ca nu stai neintrerupt jos. Medicii recomanda sa iei pauze mici la fiecare 20-30 de minute. Sa te ridici si sa mergi putin este cel mai bine, insa chiar si atunci cand stai iti poti invarti talia sau iti poti misca umerii.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Petreci mult timp pe scaun? Iata cateva sfaturi pentru sanatate

Lasă un răspuns