Studiu: Cum pot afecta migrenele functiile cognitive ale creierului?0 Comments

Publicat in:
Etichete: cefalee, dureri de cap, franta, migrene, studiu, universitate

O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris a realizat un studiu care sa stabileasca atat modul in care migrenele afecteaza fizic structura cerebrala, cat si influenta migrenelor asupra capacitatilor intelectuale ale persoanelor afectate.

Migrena

Migrena

Ca sa aiba un grad ridicat de relevanta, cercetarea s-a derulat pe o perioada de 10 ani si a avut ca subiecti 780 de persoane, toate cu varste de peste 65 de ani. Subiectii din grupul de studiu au fost supusi unor RMN-uri si au completat teste cu un nivel inalt de complexitate, pentru evaluarea capacitatilor cognitive.

Migrenele – Rezultatele studiului

Potrivit savantilor, rezultatele cercetarii arata ca migrenele genereaza mici leziuni la nivelul scoartei cerebrale, leziuni care au fost detectate prin RMN. Expertii sunt de parere ca este vorba, in fapt, despre leziuni asupra unor vase de dimensiuni foarte reduse.

Aceste vase fragile contribuie la hranirea creierului, sunt de parere specialistii in domeniu.

Conform specialistilor, acestea iriga materia alba, care are si rolul de a transmite informatia, sub forma de impulsuri nervoase, intre diferite zone ale creierului. De aceea, daca numarul unor astfel de leziuni este ridicat, probabilitatea ca functiile cognitive sa fie afectate creste semnificativ.

In plus, in asemenea cazuri se majoreaza si riscul aparitiei si dezvoltarii diverselor forme de dementa.

21% dintre subiectii studiului au suferit de migrene in timpul vietii!

Totusi, rezultatele studiului au relevat in mod cert ca migrenele nu cresc riscul de diminuare a functiilor cognitive. Daca vom extrapola aceasta constatare, cercetatorii considera ca migrenele nu afecteaza creierul sub niciun aspect functional.

Aceasta concluzie nu intra in contradictie cu cea referitoare la micro-leziunile cerebrale, intrucat numarul de micro-leziuni provocate in timpul migrenelor repetate este, totusi, redus.

Conform savantilor francezi, datele finale, concrete ale testului, care au stat la baza acestor concluzii arata ca circa 21% dintre subiecti au suferit de migrene ori de cefalee severe in cursul vietii, in mai multe reprize.

De asemenea, rezultatele examenelor RMN au confirmat faptul ca subiectii afectati de migrene prezinta un numar dublu de leziuni la nivelul micro-vaselor de sange care iriga creierul, spre comparatie cu persoanele care nu au fost afectate de migrene frecvente.

In ciuda numarului dublu de leziuni, rezultatele obtinute la testele cognitive de subgrupul afectat de migrene au fost similare cu rezultatele subgrupului neafectat de astfel de dureri de cap.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Studiu: Cum pot afecta migrenele functiile cognitive ale creierului?

Lasă un răspuns