Medicamentul ce stimuleaza formarea neuronilor0 Comments

Publicat in:
Etichete: canada, diabet, medicament, neuroni, savanti, studii, teste

Expertii spun ca Metformin este un medicament care se foloseste de ceva timp pentru tratamentul diabetului. Totusi, s-a observat ca acesta ar putea favoriza dezvoltarea unor noi neuroni. Se contureaza astfel o noua speranta in lupta contra maladiilor neurodegenerative.

Cu toate ca, medicamentul era pana in prezent medicamentul cel mai utilizat in diabetul de tip 2, proprietatile substantei sale active n-au incetat sa-i surprinda pe cercetatori.

O cercetare publicata in revista canadiana Cell Stem Cell, citata de BBC, vine intr-adevar sa arate ca administrarea repetata a tratamentului la soareci ar ameliora functiile lor de invatare si memoria, stimuland formarea neuronilor.

Metformin

Metformin

Ideea oamenilor de stiinta de la spitalul de copii din Toronto de a testa efectele asupra creierului ale unui medicament cunoscut pentru actiunea sa asupra ficatului ar avea de ce sa surprinda, daca ea n-ar fi urmarea unei descoperiri precedente, facute in 2009.

O echipa americana a demonstrat capacitatea metforminei de a activa in ficat productia unui semnal chimic. Or acest semnal exista de asemenea intr-o parte a creierului, si anume in hipocamp, unde induce formarea neuronilor.

Potrivit specialistilor, acest medicament ar putea, deci, sa aiba o actiune asupra celulelor creierului, estimeaza echipa de cercetatori din Toronto.

Medicament specializat in repararea unor leziuni cerebrale

Savantii au administrat timp de 38 de zile antidiabeticul la soareci, inainte de a testa capacitatile lor de invatare si memoria spatiala, in raport cu un lot de control.

Plasati intr-o piscina in care plutea o platforma, soarecii tratati cu metformin au avut o mai buna aptitudine de a invata unde se gasea platforma si de a-si aminti acest lucru.

Aalizele au aratat faptul ca micutii cobai care primeau doze zilnice de metformin aveau o masa neuronala in regiunea hipocampului mai importanta decat cea a soarecilor din lotul martor.

„Aceasta descoperire la animal ne face sa speram ca, daca vom putea face acelasi lucru la om, ar fi posibila activarea repararii leziunilor cerebrale, cel putin in unele situatii”, explica dr. Freda Miller, una dintre autorii studiului, pe site-ul revistei.

Aceasta reprezinta o descoperire in lupta contra Alzheimer

Specialistii se intreaba daca este posibil ca metformin sa trateze leziunile cerebrale provocate de maladii degenerative precum maladia Alzheimer?

„Sa ajungem la stimularea formarii de neuroni pe cale orala, acolo unde terapia genica abia incearca sa faca acest lucru, ar fi un lucru formidabil, dar nu suntem in acest stadiu”, apreciaza Marie-Claude Potier, cercetatoare la laboratorul de neurobiologie al Centrului National de Cercetare Stiintifica (CNRS) din Paris.

Expertii spun ca aceasta descoperire, facuta pe model animal, trebuie sa fie confirmata la om. Va trebui, mai ales, sa se verifice capacitatea metformin de a trece bariera hemato-encefalica, care impiedica anumite substante sa penetreze in creier.

„Cu toate acestea, metformin fiind un medicament foarte raspandit, efectuarea unui studiu pe bolnavii de diabet care se trateaza cu metformin de mai multi ani, in scopul de a evidentia rata dezvoltarii in randul lor a maladiilor neuro-degenerative pare destul de pertinenta”, estimeaza cercetatoarea.

Savantii din Canada vor sa observe efectele metforminei la copii suferind de leziuni cerebrale, pe baza observarii prin RMN a zonelor creierului stimulate prin teste de invatare.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Medicamentul ce stimuleaza formarea neuronilor

Lasă un răspuns