De ce este mai puternic stresul, atunci cand primim un e-mail?0 Comments

Publicat in:
Etichete: cercetare, e-mail, experti, factori, job, munca, stres

In activitatea noastra zilnica de la locul de munca exista o multime de factori care ne streseaza si creeaza mediul propice pentru ca organismul nostru sa cedeze la un moment dat si sa aiba nevoie de un medic. De pilda, posta electronica sau email-ul ar trebui sa ne transforme viata intr-un mod placut, dar s-a dovedit ca ii streseaza pe angajati mai ceva ca in epoca scrisorilor.

Factori de stres

Factori de stres

Zilnic analizam sute de mesaje

Multi dintre noi ne vedem nevoiti sa analizam in fiecare zi sute de mesaje e-mail, spun cercetatorii.

Citirea si trimiterea email-urilor indica semne ale stresului:

  • presiunea sangelui creste,
  • ritmul batailor inimii creste,
  • nivelul de cortizol creste.

Oamenii de stiinta au urmarit un grup de 30 de angajati, descoperind ca 83% dintre acestia au devenit mai stresati, dupa ce au fost nevoiti sa acceseze email-ul, procentul lor crescand la 92%, atunci cand au vorbit la telefon si au folosit email-ul in acelasi timp.

Chiar daca primirea unui singur mesaj nu a fost mai stresanta decat onorarea unui apel telefonic sau discutia personala cu un coleg, email-urile au avut un efect mai puternic asupra oamenilor, deoarece vin in numar foarte mare. Expertii ne anunta ca nivelul de stres, determinat prin analiza probelor de saliva si a monitorizarii ritmului batailor inimii, in 24 de ore, arata faptul ca oamenii sunt mai stresati mai ales in zilele in care casuta de email este arhiplina.

De asemenea, s-a observat ca email-urile irelevante, care intervin in activitatea angajatilor, sau cele care necesita un raspuns imediat au fost cele mai stresante. In plus, acele mesaje care indica definitivarea muncii au fost cele mai relaxante.

Cum si de ce obosesti mai repede la job?

Savantii au constatat ca stocarea email-urilor in foldere a determinat un nivel mai mic de stres, deoarece angajatii au simtit un mai bun control asupra situatiei respective. Expertul Tom Jackson de la Loughborough University, care a condus studiul, a declarat: „Creierul poate efectua 8-12 „misiuni” in acelasi timp si daca nu le definitivezi la timp, te vei supraaglomera si vei obosi destul de repede.

De aceea, expertii sustin ca dispozitive precum smartphone-urile BlackBerry si iPhone ii pot transforma pe angajati in persoane disponibile 24 de ore din 24 si acest lucru contribuie la majorarea stresului.

Cercetarea a mai indicat si faptul ca oamenii nu au reusit sa identifice in mod corespunzator momentul in care corpul lor a dat semne de oboseala si stres. Multi dintre angajti muncesc fara sa stie sa isi autoregleze nivelul de comunicare, de disponibilitate si tocmai de aceea sunt coplesiti de stres, spun expertii.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

De ce este mai puternic stresul, atunci cand primim un e-mail?

Lasă un răspuns