Efectul placebo in cazul somnului0 Comments

Publicat in:
Etichete: efectul placebo, placebo, savanti, somn, studiu

Potrivit opiniei specialistilor, perceptia calitatii somnului poate avea o influenta importanta asupra nivelului performantelor unei persoane. Aceasta corelatie reiese dintr-un studiu stiintific realizat la Colorado College, in Statele Unite.

Oamenii de stiinta au observat ca studentii aveau rezultate mai bune la testele de matematica atunci cand li se confirma prin diverse tehnici, care in realitate erau simple fictiuni, ca obtin scoruri bune in domeniul calitatii somnului.

Efectul placebo

Efectul placebo

In schimb, propria lor evaluare a calitatii somnului lor nu parea sa aiba niciun impact asupra rezultatelor la testele de matematica.

Efectul placebo este un concept general si nu este valabil doar in cazul medicamentelor”, afirma cercetatorii Christina Draganich si Kristi Erdal, profesori de psihologie la Colorado College.

Expertii spun ca in momentul cand un pacient este convins ca un medicament ii ofera o solutie la problema lui, sunt mari sanse ca el sa se simta realmente mai bine, chiar daca produsul nu are in realitate nicio actiune veritabila.

„In acelasi mod, individul se simte mult mai odihnit daca ii spunem ca are un somn de foarte buna calitate, desi in realitate nu exista nicio masurare a acestei calitati”, spun cei doi specialisti mentionati.

Ce se intampla in timpul somnului?

Cei care au fost utilizati drept cobai si carora li s-a indicat ca somnul lor lasa de dorit din punct de vedere al calitatii pareau, in plus, sa obtina rezultate mai putin bune la teste decat media indivizilor.

De asemenea, in cadrul unui test lingvistic s-a putut observa acelasi fenomen ca si cel de la testul de matematica.

„Cand individul poate fi convins ca o terapie functioneaza, se vor obtine, fara indoiala, rezultate cu adevarat pozitive”, au subliniat Christina Draganich si Kristi Erdal. Expertii mai spun ca aceasta corelatie poate fi evidentiata de asemenea in domenii foarte indepartate de medicina.

De asemenea, cercetarea mai arata faptul ca sentimentul de incredere poate avea un impact deloc neglijabil asupra elementelor cognitive”.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Efectul placebo in cazul somnului

Lasă un răspuns