Donarea de sange ne face mai sanatosi0 Comments

Publicat in:
Etichete: altruism, donare, donare de sange, donarea de sange, oameni, sanatate, sange, semeni

Donarea de sange este unul dintre cele mai importante acte prin care oamenii isi pot ajuta semenii. Un studiu recent publicat in Journal of the American Medical Association aduce in prim plan beneficiile donarii de sange.

Dincolo de ajutorul oferit celorlalti, oamenii care doneaza sange sunt mai sanatosi decat ceilalti. Cercetarile arata faptul ca donatorii de sange prezinta un risc mai redus in fata infarctului. Mai mult, datele sugereaza ca acelasi lucru se aplica si in cazul cancerului.

Donarea de sange

Donarea de sange

Expertii sustin ca aceste avantaje se datoreaza faptului ca donatorii de sange au mai putin fier in organism.

Daily Mail explica, pe baza unor studii, ca fierul influenteaza textura sangelui – din cauza concentratiei de fier, sangele devine mai gros. Astfel, sangele poate afecta arterele si de aici rezida riscurile aparitiei unor boli de inima, informeaza Health.com.

Donarea de sange permite circulatia unui sange subtire prin venele si arterele persoanei respective.

Donatorii de sange au un sistem circulator mai sanatos decat ceilalti oameni

Fierul contribuie si la majorarea riscului privind aparitia cancerului. Ori de cate ori o persoana doneaza sange, corpul sau „completeaza” volumul in doar 48 de ore. In plus, numarul de celule rosii se „regenereaza” in 4-8 saptamani, spun medicii.

In urma acestui proces, corpul uman trebuie sa arda cantitati insemnate de energie, ceea ce inseamna ca un donator de sange isi poate controla mai bine decat ceilalti kilogramele in plus. Dincolo de beneficiile asupra sanatatii, ar fi mai bine ca oamenii sa doneze sange din altruism, nu pentru a ramane in forma, spun cercetatorii.

Donarea de sange – Siguranta donarii

Specialistii spun ca donarea de sange este sigura si usoara. Nu se poate lua SIDA sau alte boli infectioase in timpul donarii. Se foloseste un ac steril si de unica folosinta pentru fiecare donare.

Senzatia de lesin sau oboseala dupa donare este foarte rar intalnita. Puteti dona doar daca starea de sanatate va permite si va simtiti bine.

Vi se vor pune cateva intrebari legate de starea de sanatate si vi se va face un mic examen medical – temperatura, puls, tensiune. Trebuie sa stiti ca rezultatele testelor raman confidentiale.

Pentru a beneficia de o experienta placuta in urma donarii, donatorii sunt rugati sa stea cateva minute dupa donare; sa evite exercitiile ori ridicarea de greutati in urmatoarele 5 ore de la donare.

De asemenea, asigurarea calitatii rezervelor de sange se face printr-un proces ce presupune testari riguroase, procesare atenta, etichetare, stocare si un atent control al calitatii.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Donarea de sange ne face mai sanatosi

Lasă un răspuns