Detalii inedite despre ochiul omenesc0 Comments

Publicat in:
Etichete:cercetare, ciudatenii, despre ochi, detalii, ochi, ochiul omenesc, ochiul uman

Ochiul uman – Trei cercetari publicate in aceasta luna arata faptul ca:

  • tinerii vad in „high definition”,
  • un fel de imagine vazuta doar timp de 13 milisecunde este inregistrata de creier si
  • ingerarea de alcool diminueaza perceptia vizuala a contrastelor.

Expertii spun ca la varsta de 70 de ani, utilizarea ochelarilor nu este suficienta pentru a vedea la fel de bine ca la 20 de ani. Asta se intampla deoarece odata ajunse pe retina, imaginile trebuie sa fie in continuare convertite in semnale electrice, apoi trimise spre creier prin nervii optici pentru a fi interpretate corect.

Ochiul uman

Ochiul uman

Echipa de savanti condusa de profesorul Philip Ko, de la Universitatea Vanderbilt din Nashville, SUA, incearca sa demonstreze ca, o data cu inaintarea in varsta, memoria de lucru, altfel spus capacitatea de a memora o imagine, se diminueaza.

Expertii spun ca acest fenomen nu apare atunci cand activitatea electrica a creierului este masurata doar cu ajutorul unei electroencefalograme, dar a putut fi pus in evidenta prin metode mai sofisticate, detaliate in ultimul numar al revistei internationale „Attention, Perception & Psychophysics”.

Profesorul Ko si colegii sai au testat 11 seniori cu varsta medie de 67 de ani si 13 tineri adulti, cu varsta medie de 23 de ani. Totul se petrece ca si cum cei mai tineri ar memora aceleasi imagini ca si cei mai in varsta, dar cu mai multe detalii, la „inalta rezolutie”.

Alte studii, alte idei

O alta cercetare care a fost publicata de profesorul Mary Potter, de la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge (SUA) impinge un pic mai departe performantele ochiului omenesc.

Expertul Mary Potter a urmarit sa determine durata de expunere a unei imagini necesara pentru ca ochiul uman sa fie capabil sa o vada si, mai ales, pentru ca creierul sa o inteleaga.

Cateva studii mai vechi au aratat faptul ca subiectii pot detecta imagini carora li se indicase doar numele, de pilda, „picnic” – daca acestea le erau proiectate timp de o fractiune de secunda, mai exact 125 de milisecunde.

Oamenii de stiinta au incercat sa atinga limitele capacitatii de detectie a ochiului coborand treptat pana la 13 milisecunde de proiectie, mai ales ca in acest experiment, computerele nu erau capabile sa proiecteze imaginile mai rapid.

Potrivit specialistilor, in conditiile unei durate atat de scurte, subiectii testati au fost capabili sa treaca proba. De fapt, echipa condusa de Marry Potter se astepta, pe baza unor modele teoretice, sa vada performantele atingandu-si limitele in jur de 50 de milisecunde.

Efectele consumului de alcool asupra ochilor

In fine, probabil mai concret pentru fiecare dintre noi, un studiu canadian publicat luna aceasta in revista „Perception” si-a propus sa evalueze impactul consumului moderat de alcool asupra vederii.

Expertii sunt de parere ca vestea proasta este aceea ca si un consum inferior concentratiei autorizate pentru soferi in unele state duce la o diminuare cu circa o treime a perceptiei vizuale a contrastelor.

In cazul in care este evident ca niciodata nu este recomandat sa conduci dupa ce ai consumat bauturi alcoolice, fie si moderat, studiul da de gandit ca ar putea fi si mai periculos sa faci acest lucru la caderea noptii, atunci cand contrastele se atenueaza in mod natural.

Author: Corpul Uman
Google


Recomandarea Corpul-Uman.com:

Doar: 5.90 RONGoldnutrition extreme gel guarana ananas 40 g
GOLDNUTRITION® EXTREME GEL GUARANA ANANAS - Gel concentrat energizant. Plic 40 g ℮
Concentrat energetic dietetic pentru efort fizic, cu aport crescut de glucide. Recomandat pentru efortul sportiv de rezistenţă (>1h).
Contine BCAAs , guarana si cafeina. Conţine un amestec de carbohidraţi simpli şi complecşi, care administrează energie în timpul efortului intens şi susţinut.
Mod de utilizare: Consuma 1 plic pentru fiecare ora de antrenament, cu 250ml de apa.
Avertizari: A nu se lasa la indemana si la vederea copiilor sub 3 ani. A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic. A se consuma in cadrul unei alimentatii echilibrate si a unui stil de viata sanatos.
Ingrediente/plic 40 g: Maltodextrina (55%), Apa (34%), Fructoza (5%), Dextroza (3%), BCAAs (L-leucine, L-valina si L-izoleucina) (0,4%), extract de Guarana (0,25%), Clorura de sodiu (0,2%), Clorura de potasiu (0,12%), cafeina (0,11%), Aroma, Conservanti (Sorbat de potasiu, benzoat de sodiu), Acidifiant (acid citric), complex de vitamine (acid l-ascorbic, acetat dl - alfa tocoferil, nicotinamida, clorhidrat de piridoxină, riboflavina, clorhidrat de tiamină).
Informatii nutritionale:Per 100 g/ Per plic/ 40 g: Valoare energetica: 258 kcal/1099 kJ/105 kcal/446 kJ; Grasimi:<0,1 g/< 0,04 g; Carbohidrati: 64 g/26 g, din care: Zahar: 12g/ 4,8 g; Fibre: 0 g/ 0 g; Proteine: 0,4 g/0,2 g; Sodiu 88 mg/35 mg; Potasiu 88mg/35mg (2%*), Vitamina E 11mg/4,4mg(37%*), Vitamina C 38mg/15mg (19%*), Vitamina B1 0,53mg/0,21mg (19%*), Vitamina B2 0,60mg/0,24mg (17%*), Vitamina B3 6,8mg/2,7mg (17%*), Vitamina B6 0,75mg/0,30mg (21%*); Guarana 250 mg/100 mg; Cafeina 113 mg/45 mg;L-leucina** 200 mg/80 mg; L-valina** 100 mg/40 mg; L-izoleucina** 100 mg/40 mg. *%VNR-valoare nutritionala de referinta; **aminoacizi esentiali BCAA
 
Producator: ECO-NUTRACEUTICOS  Adresa: Rua dos Bem-Lembrados no. 141 Manique, 2645-471 Alcabideche - PORTUGALIA
Importator si distribuitor: PLAFAR RETAIL SRL, Bucuresti str.Nicolae Filipescu nr 39-41, et.3, sector 2 tel.:021/315.36.20,www.plafar.net           
A se consuma, de preferinta, inainte de sfarsitul: vezi ambalaj (luna, an). Lot nr: vezi ambalaj.
 
  [...] 

Link-uri Sponsorizate

Detalii inedite despre ochiul omenesc

Lasă un răspuns