Dupa varsta de 45 de ani capacitatea de invatare scade. Afla de ce!0 Comments

Publicat in:
Etichete: cognitiv, creier, date, oameni de stiinta, savanti, teste, varsta

Pana acum, oamenii de stiinta au sustinut ca abia dupa varsta de 60 de ani incepem sa uitam des ce am asimilat in timpul vietii. Iata ca, mai nou, studiile releva faptul ca pierderea capacitatilor cognitive incepe mult mai devreme, respectiv la varsta de 45 de ani.

Capacitatea de invatare

Capacitatea de invatare

Potrivit specialistilor, capacitatile de cunoastere ale omului incep sa se piarda de la varsta de 45 de ani, cu mult inainte de 60 de ani, cum este admis in general, potrivit unui studiu efectuat de Inserm si University College din Londra.

Capacitatea noastra de a gandi si de a intelege intra in declin de la varsta de 45 de ani„, afirma expertii Institutului National al Sanatatii si Cercetarii Medicale (Inserm) intr-un articol aparut in prestigioasa publicatie British Medical Journal (BMJ).

Ce fel de date tinem minte mai bine?

Expertii au realizat mai multe teste de memorie, vocabular si exprimare orala asupra unui esantion de 5.198 de barbati si 2.192 de femei cu varste cuprinse intre 45 si 70 de ani in cadrul unui vast studiu. Cercetarea a fost denumita „Cohorta Whitehall II” si a vizat urmarirea medicala a unor oameni pe un interval de circa zece ani, bazata pe teste individuale.

Specialistii din cadrul Institutului National al Sanatatii si Cercetarii Medicale spun ca rezultatele arata ca performantele cognitive incep sa se piarda o data cu varsta si aceasta cu cat oamenii sunt mai varstnici.

In cei zece ani, performantele in gandire au scazut cu 3,6 % la barbatii intre 45 si 49 de ani si cu 9,6 % pentru cei intre 65-70 de ani. La femei, diminuarea performantelor este identica (-3,6 %) pentru prima categorie si este mai putin accentuata (-7,4 %) la femeile care au varsta cuprinsa intre 65-70 de ani.

Ce poti face daca uiti anumite lucruri?

Savantul Archana Singh-Manoux, conducatorul echipei de la Inserm care a realizat studiul, a afirmat ca este important sa se stabileasca varsta la care incepe declinul cognitiv.

Asta pentru ca este mai eficient sa se actioneze la inceperea declinului, in special cu medicamente, pentru a schimba traiectoriile imbatranirii cognitive.

Daca s-a stabilit ca performantele cognitive se diminueaza o data cu varsta, data inceperii acestui declin este controversata. Mai multe cercetari au respins ideea ca acest fenomen poate incepe inainte de 60 de ani, potrivit celor de la Insern.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Dupa varsta de 45 de ani capacitatea de invatare scade. Afla de ce!

Lasă un răspuns