Calitatile medicinale ale untisorului0 Comments

Publicat in:
Etichete: calitati, ceaiuri, flori, grausor, medicinal, planta, proprietati, untisor

Despre untisor

Untisorul, grausorul sau salatica reprezinta o specie vegetala spontana care infloreste primavara devreme. Aceasta planta este folosita in alimentatie, in dietetica si in fitoterapia traditionala. Planta se recolteaza din martie pana in mai. Trebuie sa stiti ca se poate colecta numai partea aeriana a plantei inflorite, care este, insa mai saraca in principii active.

Expertii spun ca salatica inflorita, cu sau fara radacini, este toxica, utilizandu-se doar in terapiile externe. Pentru uz intern se administreaza numai organele de untisor recoltate inainte de inflorire.

Untisor

Untisor

De asemenea, frunzele tinere de untisor, care apar inaintea florilor, se administreaza crude sau se gatesc. Ele pot fi si uscate, rezultand o materie prima pentru prepararea unor ceaiuri.

Frunzele tinere si fragede se administreaza crude in cura de primavara, sub forma unor salate. De pilda, supele si ciorbele care contin frunze de grausor sunt considerate a fi superioare celor de macris, urzica sau spanac.

Expertii sunt de parere ca frunzele proaspete de untisor sunt antiscorbutice, antiastenice si depurative. Frunzele speciei „Ranunculus ficaria” combat astenia de primavara si ofera suport pentru refacerea calitativa si cantitativa a sangelui, eliminand toxinele.

Curele cu frunze de untisor amelioreaza circulatia venoasa, fiind folosite pentru tratamentul varicelor, hemoroizilor si a bolilor de piele.

Specialistii in fitoterapie sustin ca pragul maxim zilnic de consum recomandat pentru frunzele de salatica este de 100 g pentru adulti si 50 g pentru copii. De aceea este recomandat ca persoanele care apeleaza pentru prima data la frunzele de „Ranunculus ficaria” sa isi injumatateasca consumul.

Cateva preparate fitoterapeutice de uz intern

Expertii spun ca din frunzele sau radacinile de untisor, recoltate doar inaintea infloritului si apoi supuse uscarii, rezulta o materie prima utilizabila prepararii ceaiurior oficinale. Aceasta se poate utiliza sub forma de infuzie, circa o lingurita la 200 ml apa, in tratamentul varicelor, hemoroizilor si al bolilor de piele.

Preparatele fitoterapeutice de uz extern pe baza de untisor se realizeaza din partea aeriana sau din intreaga planta, care se recolteaza in timpul infloritului.

Specialistii spun ca este valoroasa numai materia prima proaspata, mai ales ca prin uscare, cele mai valoroase principii din grausor se pierd. Din planta proaspata se poate realiza o tinctura, si mai departe, pe baza tincturii, se poate obtine un unguent. Pentru uz extern se foloseste planta proaspat zdrobita, tinctura de untisor sau unguentul de untisor.

Tinctura de untisor

Tinctura de untisor se pregateste din planta proaspata, care se macereaza in alcool de cereale de 70%. Intr-un borcan mare se amesteca materie prima vegetala proaspata, dupa care se toarna alcoolul. Timpul de macerare este de circa 2 saptamani.

Unguent cu untisor

In acest caz, unguentul se obtine prin fierbere la foc mic a 100g ulei rafinat de floarea soarelui, la care se adauga 30 ml de tinctura de salatica. Procesul de extractie se termina atunci cand tot alcoolul s-a evaporat, iar dupa evaporarea alcoolului, compozitiei i se adauga 10 g ceara de albine si 10 g de lanolina.

Amestecul se mai lasa cateva minute pe foc, dupa care se toarna in borcanele de sticla prevazute cu capac.

Expertii spun ca preparatele de uz extern au efecte antiinflamatorii, antihemoroidale si astringente. Acestea se pot aplica in zonele care au fost afectate de eczeme, varice, hemoroizi, muscaturi de painjeni sau capuse.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Calitatile medicinale ale untisorului

Lasă un răspuns