Stimularea activitatatii cerebrale0 Comments

Publicat in:
Etichete: activitate cerebrala, creier, lectura, oameni de stiinta, savanti

Expertii au constatat ca lectura unui roman captivant poate produce modificari importante in creier, iar acest impact benefic al lecturii poate persista timp de cinci zile dupa citirea romanului.

Stimularea activitatii cerebrale

Stimularea activitatii cerebrale

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatori de la Universitatea Emory, pe un esantion de 20 de studenti americani, carora li s-a cerut sa citeasca romanul „Pompei”, un thriller de Robert Harris, publicat in 2003 si considerat deosebit de palpitant.

Participantii citeau cate un pasaj din carte in fiecare seara, timp de 19 zile, si erau supusi scanarii cerebrale in dimineata zilei urmatoare. In plus, la sfarsitul lecturii cartii, ei au fost scanati din nou cu aparate de rezonanta magnetica functionala timp de 5 zile consecutive.

Cercetatorii au remarcat o conectivitate amplificata in cortexul temporal stang, o regiune cerebrala asociata cu receptarea limbajului si in scizura centrala, principala regiune responsabila de capacitatile senzori-motorii.

Specialistii mai afirma ca neuronii din aceste regiuni ale creierului permit simularea mentala a realizarii unei activitati, chiar daca aceasta activitate este doar imaginara.

De pilda, potrivit expertilor, simplul fapt de a te gandi la o alergare poate activa neuronii asociati cu activitatea fizica a alergarii.

Lectura duce la schimbari durabile in activitatea cerebrala

„Schimbarile neuronale pe care le-am gasit asociate cu senzatiile fizice si sistemele motorii sugereaza ca lectura unui roman poate sa va transporte in corpul protagonistului”, explica Gregory Berns, profesor de neurostiinte la Universitatea Emory, care a participat la acest studiu.

„Noi stiam deja ca povestirile bune pot sa va transpuna in locul cuiva in sens figurat. Acum vedem ca se petrece ceva asemanator si in plan biologic”.

Cu toate ca participantii nu citeau romanul in timp ce erau scanati, ei si-au pastrat o conectivitate sporita. „Numim aceasta ‘activitate paralela’, iar ea functioneaza aproape in acelasi mod ca si memoria unui muschi”, a adaugat savantul.

Oamenii de stiinta au constatat ca schimbarile neurologice se mentineau in timpul celor 5 zile dupa ce participantii terminasera de citit romanul, ceea ce demonstreaza ca efectul nu este o reactie instantanee, ci o schimbare durabila.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Stimularea activitatatii cerebrale

Lasă un răspuns