Poate ajuta sportul creierul mai mult decat dieta?0 Comments

Publicat in:
Etichete: dieta, memorie, savanti, soareci, sport, studiu, SUA, teste

In cazul in care vreti sa mancati in fiecare zi unt, burgeri, cartofi prajiti si sa beti bauturi acidulate, dar va ganditi ca nu foloseste la nimic sa faceti sport in tot acest timp, trebuie sa stiti ca va inselati. Recent, New York Times a publicat o cercetare realizata de savanti de la Universitatea din Minnesota care au invatat soarecii de laborator sa fuga dintr-o camera in alta de fiecare data cand auzeau o anumita nota muzicala.

Daca soarecele reusea acest exercitiu, aceasta dovedea ca memoria ii functioneaza bine.

Sportul si dieta

Sportul si dieta

Ideea cercetatorilor era, deci, sa masoare capacitatea lor de memorare. Apoi, oamenii de stiinta au impartit soarecii in doua grupe: unii au avut dreptul la un regim alimentar normal, ceilalti la o alimentatie mai putin echilibrata, cu 40% grasimi. Aportul total de calorii era acelasi pentru cele doua regimuri, spun specialistii.

Dupa circa patru luni s-a reluat micul test muzical si s-a observat ca animalele care au mancat gras au fost mai putin bune decat erau inainte, dar celelalte au reusit exercitiul fara probleme. Hrana grasa nu s-a dovedit benefica pentru memorie, spun specialistii.

Apoi, cercetatorii au pus unii soareci sa faca miscare, mai exact sa alerge intr-un carusel. Timp de sapte saptamani, a continuat testarea memoriei tuturor soarecilor. La inceput, soarecii grasi dar care faceau sport se descurcau la fel de prost, dar incetul cu incetul, ei au sfarsit prin a reusi exercitiul. Soarecii “sedentari” au avut aceleasi slabe rezultate pe tot parcursul experimentului.

Concluzia autorilor studiului este ca exercitiul fizic a permis ”inversarea declinului cognitiv provocat de regimul foarte gras”.

Prin intermediul sportului se poate combate maladia Alzheimer

Savantii din SUA au realizat acelasi gen de teste cu soareci si in studii anterioare. Unii faceau sport, altii nu. Unii aveau un regim gras, altii nu. Rezultatul a fost acela ca la soarecii cu regim gras care au trandavit in cusca lor, cercetatorii au constatat mai des aparitia unor simptome asociate maladiei Alzheimer. Potrivit rezultatelor, acesti soareci erau foarte slabi la testele de memorie.

Soarecii care faceau miscare fizica au avut rezultate mai bune decat toti cei care nu faceau nimic, indiferent de regimul dietetic. Ce au observat expertii? Intre un soarece cu regim gras care face sport si un soarece cu regim mai putin gras care nu face miscare, cobaiul gras, dar sportiv este cel care are un creier mai performant.

Cercetatorii au tras concluzia ca “exercitiul fizic este mai eficace decat un regim echilibrat pentru a preveni dezvoltarea Alzheimer din cauza unei alimentatii grase”.

In cadrul studiului prezentat de New York Times, raman doar doua neclaritati: mecanismele de deteriorare a creierului din cauza unui regim alimentar nepotrivit si cele care permit sportului sa le anuleze nu prea sunt clare. In al doilea rand, nu se stie daca sportul ne protejeaza creierul in acelasi fel ca la soareci.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Poate ajuta sportul creierul mai mult decat dieta?

Lasă un răspuns