Atentie la pericolele regimului de viata static0 Comments

Publicat in:
Etichete: pericole, regim, scaun, spate, stat, static, viata

Potrivit specialistilor, un regim de viata static este daunator pentru oameni. Multi dintre noi alocam un procent suficient de mare din timpul nostru statului pe scaun. Acasa, la birou, pe sofaua din sufragerie. Chiar si cand te odihnesti in pozitia „stat”.

Expertii sunt de parere ca munca de birou iti erodeaza creierul, mai putin sau deloc restul organelor din inzestrarea ta naturala. Ce se intampla cu trupul atunci cand il supui efortului de a sta in pozitia cu pricina mai mult de 8 ore pe zi?

Regim de viata static - pericole

Regim de viata static - pericole

Potrivit savantilor, concluziile la care au ajuns reprezinta un semnal de alarma pentru toti cei care se simt vinovati de postura „a sta”. Mai mult, se pare ca nici sportul nu reuseste sa anuleze pe deplin efectele nedorite produse de pozitia stand jos!

Rezultatele cercetarilor, aparute in revista „Health and Science”, ne previn asupra riscurilor.

Care sunt organele avariate?

Inima

Nefiind folositi, muschii ard mai putine calorii, sangele curge mai anevoios, iar acizilor grasi li se permite in acest fel sa blocheze functionarea corecta a inimii. Hipertensiunea arteriala si colesterolul se instaleaza in corp.

Pancreasul

Celulele din muschii inactivi nu reactioneaza la fel de bine la insulina, astfel incat pancreasul este dat si el peste cap. De aici, doar un pas pana la diabet. Studiile au evidentiat raspunsul slab la insulina dupa doar o singura „sedinta” prelungita de stat.

Colonul

Riscul crescut de cancer la colon este fundamentat pe teoria conform careia hiperproductivitatea pancreasului incurajeaza cresterea in exces a celulelor. Miscarea, singura care ar produce antioxidantii atat de necesari distrugerii celulelor daunatoare, fiind foarte redusa, practic este imposibil ca organismul sa faca fata atacului produs de radicalii liberi.

Ce se mai poate intampla cu corpul tau?

Degenerare musculara

Pozitia sezand nu-ti permite folosirea muschilor abdominali, sustinatori fideli atunci cand stai in picioare sau cand mergi. Drept urmare, abdomenul e flasc. In schimb, muschii spatelui sunt tensionati. Se produce demolarea curburii firesti a coloanei vertebrale, aparand boli precum hiperlordoza si lordoza.

Muschii care controleaza partile fesiere nu sunt solicitati si, astfel, capacitatea de a face pasi mari este mult diminuata. Stabilitatea are de suferit.

Articulatiile isi pierd din elasticitate, iar discurile vertebrale sunt strivite inegal. Ai parte de inflexibilitate, iar hernia de disc lombara isi creeaza loc din ce in ce mai mult si cu mai multa forta.

Probleme la nivelul picioarelor

Lipsa sportului, a miscarii pe perioade lungi de timp incetineste circulatia sangelui. Problemele cauzate de fenomen variaza de la glezne umflate, varice si pana la formarea trombilor. Si chiar tromboza venoasa profunda.

Osteoporoza

Activitatea fizica are legatura si cu densitatea oaselor. Iar lipsa acesteia a marit randurile celor care sufera de osteoporoza.

Gatul este incordat

Te-ai obisnuit deja cu privirea in monitor in care se petrec ore si ore de neschimbare a pozitiei? Vertebrele cervicale sunt in suferinta, iar spondiloza cervicala incepe sa-ti faca probleme. Pentru a indrepta lucrurile, poti lua in loc de un scaun fix, cu spatar, se poate folosi o minge pentru exercitii fizice. Instabilitatea acesteia obliga muschii trunchiului sa lucreze. Pozitia trebuie sa fie dreapta si cu picioarele pe sol.

Incearca sa aloci 3 minute pe zi pentru intinderea muschilor flexori ai soldurilor prin exercitii simple. Foloseste pauza intr-un scop practic, reducand timpul alocat mesei in favoarea miscarii.

Care este pozitia corecta?

Trebuie sa stai drept. Nici aplecat in fata, nici pe spate. Coatele trebuie sa fie indoite la 90 de grade. Umerii trebuie sa fie cat mai relaxati posibil, iar bratele aproape de corp, in timp ce talpile sunt mentinute integral pe podea.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Atentie la pericolele regimului de viata static

Lasă un răspuns