Nivelul de zgomot afecteaza sistemul nervos uman. Afla cat de mare trebuie sa fie0 Comments

Publicat in:
Etichete: cercetatori, olanda, sistem nervos, sunete, uman, vedere

Expertii afirma ca sistemul nervos poate fi afectat de zgomotele puternice, care se produc in jurul oamenilor. Efectul sunetelor asupra omului este cunoscut inca din antichitate, iar proprietatile sunetului au fost cercetate de-a lungul timpului.

Zgomotele puternice

Zgomotele puternice

Potrivit datelor publicate de Daily Mail, cel mai puternic sistem sonor din Europa (Large European Acoustic Facility) al Agentiei Spatiale Europene (ESA) are forma unei imense palnii. Expertii sunt de parere ca nicio fiinta umana nu va putea supravietui zgomotului produs de „dispozitivul” ucigas. Intensitatea sunetului este atat de puternica, 154 de decibeli, incat provocarea lui devine o arma letala.

Expertii ne anunta ca nivelul de zgomot este mai mult decat suficient pentru ca un om sa surzeasca definitiv. Sistemul, conceput pentru testarea modului in care satelitii si navele spatiale rezista la zgomotele produse de rachete, se afla intr-o cladire din Noordwijk, Olanda, avand o izolatie fonica pe masura.

Zidurile din beton armat cu otel de aici si usile inchise ermetic sunt masuri de siguranta impuse pentru ca zgomotul sa nu se poata propaga.

Intensitatea sunetului este un gen de poluare cu repercusiuni grave asupra sanatatii oamenilor. Influenta zgomotului asupra organismului uman chiar si in timpul somnului este dovedita stiintific.

O cercetare efectuata de specialistii din Marea Britanie pe 140 de persoane aflate in vecinatatea unor aeroporturi a concluzionat ca la fiecare 10 decibeli in plus cresc sansele diagnosticarii cu hipertensiune cu 14 procente.

Potrivit expertilor, sunetele mai mari de 35 de decibeli se reflecta in cresterea presiunii sangelui, iar cei supusi permanent unei poluari fonice sunt predispusi la:

  • atacuri de cord,
  • atacuri cerebrale,
  • boli de rinichi sau
  • dementa.

Suntele foarte puternice pot dauna grav vederii oamenilor!

Undele propagate de sunetele intense pot perturba sau distruge timpanele, cauzand dureri mari si o dezorientare severa. Frecventa unui sunet puternic determina vibratii ale globilor oculari, denaturand vederea. Primele semne, in cazul unor sunete mai putin violente, sunt greata si disconfortul.

De asemenea, sunetele de inalta amplitudine (2-3 kHz) merg dupa modelul specific unui dispozitiv antifurt pentru descurajarea acestui gen de practica.

Stiinta sunetului a slujit si unor scopuri teroriste, fiind una dintre cele mai eficiente arme de imprastiere a multimilor. Grenadele acustice, folosite de fortele de ordine, genereaza intre 120 si 190 de decibeli, acesta fiind considerat un prag dureros, care conduce la surzenie.

Cercetatorii din Germania au aratat ca o explozie de peste 210 decibeli este foarte violenta, afecteaza organele interne, favorizand decesul.

De fapt, orice sunet peste 85 de decibeli devine un pericol pentru timpan. Trebuie spus ca un concert rock poate genera si 135 de decibeli, iar strigatul balenei albastre atinge 188 de decibeli, putand parcurge sute de mile sub apa.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Nivelul de zgomot afecteaza sistemul nervos uman. Afla cat de mare trebuie sa fie

Lasă un răspuns