Ai memorie buna? Atentie la implementarea amintirilor false0 Comments

Publicat in:
Etichete: amintiri, creier, memorie, motiv, oameni, SUA

Oamenii de stiinta din cadrul UC Irvine au descoperit ca persoanele care au o memorie foarte buna sunt vulnerabile la implementarea unor amintiri false. Expertii afirma ca acest aspect indica faptul ca nimeni nu este protejat in fata acestor „halucinatii” ale creierului uman.

Memorie buna

Memorie buna

Cercetarea a fost publicata in Proceedings of the National Academy of Sciences si se concentreaza asupra celor care au o memorie autobiografica (HSAM), adica persoanele care pot sa-si aminteasca multe evenimente din vietile lor.

In cadrul unui test, subiectii au fost mintiti ca echipele de televiziune au filmat prabusirea zborului deturnat de teroristi United 93 in Pennsylvania, in data de 11 septembrie 2001.

In momentul cand au fost intrebati daca au vazut filmarea, 20% dintre subiectii cu HSAM au raspuns afirmativ, fata de 29%, in randul celor cu memorie normala.

In alte teste cu naratiuni inventate, oamenii cu HSAM au spus ca isi amintesc unele evenimente inchipuite, in acelasi procent ca si oamenii cu memorie normala. Expertii spun ca in aceste cazuri este vorba despre implantarea unor amintiri „contrafacute” in subconstientul uman.

Concluziile acestui studiu sunt valabile pentru toti oamenii

Potrivit specialistilor care au luat parte la studiu, consecintele pot fi importante, din punct de vedere istoric, jurnalistic si chiar juridic.

De pilda, The Innocence Project sustine ca acele cazuri de acuzatii gresite din SUA, din cauza identificarilor gresite ale unor martori, pot genera adevarate drame. Incepand cu 1989, 311 suspecti au fost exonerati pe baza ADN-ului, iar circa 72% din cazuri au implicat o declaratie falsa a martorilor.

„Studiul este valabil pentru toti oamenii”, a spus cercetatorul Lawrence Pathis. „Au trecut acele zile in care savantii credeau ca 20-30-40% dintre oameni sunt vulnerabili in fata amintirilor distorsionate”.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ai memorie buna? Atentie la implementarea amintirilor false

Lasă un răspuns