Cum tii sub control pofta pentru anumite alimente0 Comments

Publicat in:
Etichete: alimente, branza, carbohidraţi, Controlul poftelor, cum controlezi poftele, dulciuri, lapte, pofta

Multi oameni au uneori pofta de a manca anumite alimente, fie ca acestea sunt dulciuri, inghetata, prajituri sau fructe. Desi nu esti flamand si nici nu stii sa-ti fi refuzat anumite alimente, ai cateodata anumite dorinte de a manca una sau alta, care sunt aparent nejustificate.

Expertii sustin ca aceasta se intampla numai aparent, pentru ca toate se intampla cu un rost. Oamenii de stiinta au descoperit legatura intre aceste pofte si nevoile organismului. Acestea sunt de fapt carente pe care corpul incearca sa ti le prezinte in propriul sau fel.

Controlul poftelor

Controlul poftelor

Pofta de gheata

Expertii spun ca aceasta pofta inseamna ca esti anemic, iar corpul tau are nevoie de fier. Conform statisticilor in nutritie si dieta, aproape jumatate din populatie nu consuma suficient fier pentru o intretinere optima a organismului. Explicatia consta in faptul ca gheata atenueaza starea de inflamatie de la nivelul gurii, asociata cu deficitul de fier.

Potrivit nutritionistilor, cea mai buna sursa de fier este carnea rosie. Apoi, painea integrala, smochinele, caisele, spanacul, broccoli, sardinele si lintea.

Pofta de ciocolata

Se stie ca ciocolata este bogata in magneziu, astfel ca pofta de ciocolata ar putea sa exprime o deficienta intr-un mineral vital pentru piele si unghii. Consumul de prea mult alcool, de ceai, cafea si bauturi acidulate pot epuiza nivelul de magneziu, este de parere profesorul Nicola Lowe, professor de stiinte nutritionale de la Universitatea din Central Lancashire, Marea Britanie.

In cazul in care vrei o ciocolata, opteaza pentru una care are cel putin 75% cacao, deoarece va contine mai mult magneziu si mai putin zahar. De pilda, nucile de Brazilia sunt o sursa bogata de magneziu. Pe langa acestea, sunt recomandate painea integrala, orezul brun si semintele de dovleac.

Pofta de dulciuri

Aceasta pofta ar putea sa insemne un deficit de crom. Acest mineral lucreaza alaturi de insulina pentru a facilita absorbtia glucozei din sange in celulele corpului, spune profesorul Lowe.

Cercetarile efectuate pe pacientii cu diabet zaharat arata ca aceasta substanta, cromul, poate ajuta la reglarea nivelurilor de zahar din sange. Completandu-le, pofta ar disparea cu totul. Indicate ar fi: rinichi, carne de vita, carne de pui, morcovi, cartofi, broccoli, sparanghel, cereale integrale si oua.

Daca veti consuma alimentele mentionate nu vei avea nici scaderi ale nivelului de energie in timpul zilei. Trebuie sa fiti atenti, deoarece nu este bine sa nu consumati dulciuri deloc. Lucrurile s-ar inrautati, corpul fiind nevoit sa produca mai multa insulina pentru metabolizarea zaharului. Va urma o scadere brusca a zaharului din sange si ai putea avea probleme destul de grave.

Pofta de carne

In afara de faptul ca e foarte posibil sa ai nevoie de fier, corpul tau are si o lipsa de zinc. Foarte frecventa la oamenii care au tendinta de a manca din ce in ce mai putina carne.

Potrivit expertilor, zincul joaca un rol important in functia imunitara, asa ca vei fi mai sensibil la raceli si gripe, sustine profesorul Lowe.

Zincul este vital si pentru diviziunea celulara, pentru sanatatea pielii, a parului si a unghiilor. Un motiv bun pentru un gratar bun. Recomandarile sunt carnea rosie, crustaceele, lintea, spanacul, semintele de dovleac, branza si painea integrala.

Pofta de branza

Daca ai pofta de branzeturi, foarte probabil iti lipseste calciul, unul dintre cele mai importante minerale pentru organism. Dintii si oasele sanatoase depind de calciu. Dar si functiile nervoase si musculare.

Pentru echilibrarea calciului, incearca branza, lapte, iaurt, somon conservat, sardine, broccoli si migdale. Pentru o absorbtie eficienta a calciului, organismul are nevoie si de vitamina D.

Pofta de carbohidrati

Dcaa iti vine sa mananci mai des carbohidrati, atunci acesta ar putea reprezenta un semn ca ai un deficit de triptofan.

Specialistii sunt de parere ca acesta este un aminoacid esential in sintetizarea serotoninei din creier, substanta care reglementeaza starea de spirit. Lipsa triptofanului conduce la anxietate, depresie, probleme de somn. Desi carbohidratii nu contin triptofan, cercetarile au aratat ca un consum de carbohidrati creste nivelul de glucoza, stimuland transportul triptofanului spre creier.

Marind aportul de proteine, vei ajuta la reducerea poftei de carbohidrati, imbunatatind starea de spirit. Cele mai bune surse sunt: curcan, lapte, oua, caju, nuci, branza de vaci si banane.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum tii sub control pofta pentru anumite alimente

Lasă un răspuns