Planta de calcea calului are proprietati laxative0 Comments

Publicat in:
Etichete: calcea calului, flori, laxativ, planta, toxica, uz medicinal

Calcea calului reprezinta o planta care face parte din familia Ranunculaceae. Caltha palustris este o specie hidrofila, inalta de 20-55 cm, cu frunze carnoase, cu florile mari, galbene-aurii. Staminele sunt numeroase avand o dispozitie spiralata. Fructul, la calcea calului, este o folicula.

Calcea calului - proprietati

Calcea calului - proprietati

Calcea calului este specifica locurilor cu exces de umiditate, cum ar fi mlastini, maluri de paraie sau balti.

Florile de la calcea calului apar in perioada aprilie – iunie. In zilele noastre, aceasta planta se mai foloseste foarte rar in fitoterapie. Indicatiile fitoterapiilor actuale vizeaza o abordare precauta, ocazionala si in cantitati mici a speciei.

Potrivit majoritatii expertilor in domeniul fitoterapiei, acesta planta prezinta mai multe dezavantaje decat avantaje.

Rizomul plantei, dar si partea aeriana de la calcea calului, are proprietati laxative sau purgative, in functie de sensibilitatea individuala, fara sa produca crampe.

Decoct din calcea calului

Planta se mai utilizeaza ca si adjuvant in constipatiile asociate cu retentie hidrica, atunci cand acestea apar pe un fond nervos. In plus, rizomii uscati, daca se utilizeaza, se prepara sub forma de decoct, de pilda, o lingurita la o cana.

Conform specialistilor, planta de calcea calului este una destul de toxica din cauza continutului ridicat de protoanemonina.

Intoxicatia se manifesta prin hipersalivatie, diaree, iritatii gastrointestinale sau prezenta hemoglobinei in urina. De asemenea, s-a observat ca aceasta planta va poate scapa de dependenta de tutun, datorita substantelor pe care le contine.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Planta de calcea calului are proprietati laxative

Lasă un răspuns