Cum dubleaza televizorul riscul unei morti premature?0 Comments

Publicat in:
Etichete: barbati, femei, moarte prematura, risc, sedentarism, studiu, televizor

Televizoarele au devenit o parte importanta a vietii unui om, fie ca este vorba despre vizionatul unui film, a unei emisiuni culinare sau a unui meci de fotbal. Majoritatea oamenilor detin un astfel de dispozitiv, insa expertii ne atrag atentia tot mai des asupra faptului ca privitul unor emisiuni televizate pentru ore indelungate poate sa aduca multe consecinte nefaste sanatatii umane.

Risc moarte prematura

Risc moarte prematura

Expertii spun ca persoanele care se uita la televizor cel putin 3 ore zilnic isi dubleaza riscul unui deces prematur, comparativ cu aceia care nu sunt atat de ahtiati dupa emisiunile sau filmele TV. Acestea sunt rezultatele unui studiu care a fost publicat in Journal of American Heart Association.

Cercetatorii sugereaza ca adultii ar trebui sa ia in considerare mai degraba un program care include exercitii fizice regulate, evitarea perioadelor sedentare lungi si, in special, reducerea timpului de vizionare la televizor la maximum 1-2 ore pe zi.

Potrivit afirmatiilor coordonatorului studiului, Miguel Martinez Gonzales, presedinte al Departamentului de sanatate publica de la Universitatea din Navarra Pamplona, „descoperirea se afla in conexiune cu o serie de studii anterioare, care au reliefat relatia directa dintre rata mortalitatii si timpul petrecut in fata televizorului.”

Sedentarismul ucide

In cadrul testelor au fost evaluati aproximativ 13.000 de adulti sanatosi, cu o varsta medie de 37 de ani, dintre care 60% femei, pentru a determina asocierea dintre cele 3 tipuri de comportamente sedentare si probabilitatea unui deces.

Comportamentele vizau privitul la televizor, petrecerea unui timp indelungat in fata calculatorului si condusul autoturismelor, conform specialistilor.

Cercetatorii au urmarit participantii pe o perioada medie de 8,2 ani, interval de timp in care s-au inregistrat 97 decese. Dintre acestea, 19 decese au avut loc pe fondul unor boli cardiovasculare, 46 din cauza cancerului si 32 din alte cauze.

Riscul unui deces a fost de doua ori mai mare pentru participantii care au raportat vizionarea programelor TV pentru cel putin 3 ore zilnic. Specialistii spun ca pericolul a fost evident si dupa luarea in calcul a unei game largi de alte variabile asociate unei morti premature.

Cercetatorii nu au descoperit nicio asociere semnificativa intre timpul petrecut in fata calculatorului sau la volanul unei masini. Pentru a determina mecanismele biologice care explica aceste asociatii sunt necesare mai multe studii suplimentare, mai spun savantii.

Faceti cat mai multa miscare fizica

Odata cu imbatranirea populatiei, comportamentul sedentar va creste, mai ales daca exista tendinta petrecerii timpului in fata calculatorului, un fenomen care :va adauga greutate problemelor de sanatate aparute odata cu varsta”, a mai explicat Miguel Martinez.

Expertii de la America Heart Association recomanda cel putin 150 de minute de activitate aerobica de intensitate moderata pe saptamana sau cca 75 de minute de activitate aerobica energica in fiecare saptamana, pentru mentinerea unui nivel optim de sanatate.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum dubleaza televizorul riscul unei morti premature?

Lasă un răspuns