Depresia este influentata de standardul de viata0 Comments

Publicat in:
Etichete: depresia, europa, job, somn, standard de viata, stres, studiu

Mai multe cercetari efectuate recent au stabilit faptul ca tarile unde se inregistreaza cele mai numeroase cazuri de depresie si anxietate sunt Franta, cu 21%, urmata de SUA, cu 19%.In trecut, depresia nu a constituit un subiect de studiu pentru medici, desi observatorii mai fini, scriitori, romancieri si filosofi, au identificat faptul ca starea depresiva lovea, de preferinta, persoanele care proveneau din mediile sociale mai elevate.

Depresia - cauze

Depresia - cauze

Starea depresiva o regasim prezenta si la eroina lui Tolstoi, Anna Karenina, dar si la doamna Bovary, a lui Gustave Flaubert. Astazi, cercetarile expertilor evidentiaza ca, de fapt, este vorba de o boala, care afecteaza mai mult societatea din tarile dezvoltate, decat populatia primitiva de pe Glob.

Expertii sunt de parere ca la baza starilor depresive stau doua constante ale vietii actuale:

  • televizorul si
  • Internetul, care influenteaza in sens negativ indivizii.

Testele efectuate in acest sens de specialisti, pe 90.000 persoane din 18 tari diferite, au aratat ca 15% dintre cei apartinand societatilor evoluate au trait cel putin o perioada depresiva sau au simtit o stare de anxietate.

Saracii sunt cei mai deprimati

Statisticile arata ca numarul cel mai mare de persoane afectate de aceasta stare provine din mediile sarace situate tocmai in tarile bogate, potrivit Factroom.

Potrivit sociologilor, una dintre cauzele starilor depresive este diferenta dintre standardul de viata ale bogatilor si al celor care isi doresc un nivel de trai inaccesibil lor. Aceasta stare se poate trata cu medicamente, dar si cu ajutorul unor experti specializati pe terapii alternative. Medicamentele au insa, in acest caz, efecte secundare dintre cele mai neasteptate.

Astfel, chiar si Diazepam-ul, medicament indicat impotriva anxietatii, se elibereaza de farmacii numai pe baza de reteta medicala. In schimb, sunt tot mai apreciate terapiile cognitiv-comportamentale, al caror scop principal este identificarea si eliminarea sursei care alimenteaza respectiva stare anormala, depresiva.

Oamenii de astazi sunt bombardati cu recomandari depre formarea unei gandiri pozitive si eliminarea gandurilor rele despre propria persoana. Intrebarea este daca ei pot sa combata efectele depresiei, fara ca acestea sa reapara dupa un anumit interval de timp?

Europenii, tot mai sinucigasi?

Specialistii mai spun ca modificarea modului de viata este mai eficienta chiar decat medicatia. Acestia recomanda practicarea zilnica a unor activitati sportive solicitante, renuntarea la orice activitate obositoare in zilele de weekend, respectarea orarului de somn si evitarea certurilor cu cei apropiati.

Datele indica faptul ca starea depresiva este principala cauza a sinuciderilor. Astfel, statisticile arata ca, in Uniunea Europeana, media deceselor prin suicid este de 10,2 cazuri la 100.000 locuitori.

Cea mai ridicata rata a fost identificata in Lituania cu 30,7 cazuri, iar cea mai scazuta in Grecia, acolo unde, inainte de declansarea crizei economice acute cu care se confrunta aceasta tara, se inregistrau 2,8 cazuri pe an, la 100.000 locuitori. Tara noastra are o medie de 10,6 cazuri la suta de mii de locuitori, iar foarte aproape de noi se situeaza Bulgaria, cu 10,1 cazuri.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Depresia este influentata de standardul de viata

Lasă un răspuns