Tii dieta? Atentie la bauturile light0 Comments

Publicat in:
Etichete: bauturi light, coca cola, dieta, obezitate, sanatos, studiu

Se stie faptul ca o doza de cola este echivalenta cu 10 lingurite de zahar. In cazul in care veti opta pentru a bea o cola light, care nu contine aproape nicio calorie, ati fi tentati sa considerati ca vom scapa de efectul celor 10 lingurite de zahar. Acest calcul simplu nu este insa corect, sustin expertii de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, SUA.

Bauturile light in dieta

Bauturile light in dieta

Un studiu realizat de Sara Bleich si Julia Wolfson, cercetatoare la departamentul de sanatate publica al acestei universitatii americane, publicat in „American Journal of Public Health”, arata niste concluzii interesante, scrie Le Figaro.

Cercetatoarele au studiat date la nivel national culese din 1999 pana in 2010 cu privire la aporturile calorice zilnice ale peste 24.000 de americani, reprezentativi pentru ansamblul societatii americane si impartiti in trei subcategorii: persoane cu greutate medie, supraponderali si persoane obeze.

Una dintre primele constatari ale studiului indica faptul ca un consum de bauturi usoare este de doua ori mai mare la persoanele obeze (22%) decat la persoanele slabe (11 %).

O alta observatie este aceea ca faptul de a bea sau nu light nu are repercusiuni asupra aporturilor calorice zilnice ale persoanelor supraponderale. Analiza privind aporturile calorice corespunzatoare hranei solide arata faptul ca cei care sunt supraponderali mananca mai mult atunci cand beau light.

Obezii care beau bauturi light, consuma mai multa hrana solida

Specialistii mai spun ca daca aceste persoane consuma bauturi light, ele ar fi incitate sa consume un surplus de hrana, mergand in medie pana la 88 kcal pe zi pentru cei supraponderali si pana la 194 kcal pentru cei obezi.

Pentru a explica aceasta compensatie, cercetatoarele fac apel la o explicatie de natura neurologica. Savantii afirma ca un consum de zahar antreneaza o eliberare imediata de dopamina in aria cerebrala a recompensei.

Mai tarziu, aceasta este urmata de un semnal de recompensa datorat cresterii nivelului de glucoza in sange, care sporeste din nou activitatea dopaminergica din creier, explica cercetatorii.

Ei spun ca aceasta a doua stimulare este insa absenta in cazul consumului unui indulcitor, pentru ca el nu actioneaza deloc asupra glicemiei. Aceasta ar putea explica dorinta mereu prezenta de a consuma zahar adevarat pentru a regasi aceasta senzatie de placere.

Obezii care beau bauturi cu indulcitori consuma mai multa hrana solida, prin gustari mai dese si rontaind covirgi, pateuri sau diferite snacks-uri.

Cercetarea mentionata nu permite totusi, un raspuns concret la problema care consta in a te intreba daca bauturile light ingrasa, dar ea confirma totusi faptul ca aceste bauturi nu te ajuta sa slabesti.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Tii dieta? Atentie la bauturile light

Lasă un răspuns