Cat de importanta este ora la care servim masa?0 Comments

Publicat in:
Etichete: copii, corpul uman, dieta, masa, nocturn, nutritie, ora

Expertii in nutritie sunt de parere ca este foarte importanta ora la care mananca un om, pe langa calitatea si cantitatea alimentelor pe care le consuma acesta, conform Le Figaro.

Ora la care mancam este la fel de importanta ca si ceea ce mancam, potrivit rezultatelor unei cercetari realizate de oameni de stiinta americani, publicate recent in revista Nature Medecine.

Expertii spun ca hranirea in raport cu orologiul nostru biologic ne face sa luam in greutate.

Ora la care mancam

Ora la care mancam

Potrivit specialistilor in nutritie, ritmurile biologice ale organismului nostru se afla sub controlul unui ceas situat in creier. Distrugerea acestui ceas biologic la animalele de laborator cauzeaza disparitia a numeroase ritmuri circadiene, care functioneaza la 24 de ore.

In cadrul experimentului, realizat pe soareci, cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au suprimat gena orologiului, numita BMAL1.

Potrivit sursei citate, daca nu au mai fost sincronizati, cobaii au inceput sa manance atunci cand ar fi trebuit sa doarma, si invers, ajungand in cele din urma obeze, cu toate ca absorbeau aceeasi cantitate de hrana ca si soarecii normali, care nu s-au ingrasat.

Trebuie sa dormim bine noaptea si sa ne hranim ziua!

Potrivit expertului Arnaud Basdevent, seful serviciului nutritie de la spitalul Pitie-Salpetriere, din Paris, aceasta experienta ne arata ca obezitatea nu este legata neaparat de o anomalie intre aportul si consumul de energie.

In plus, sunt si alti factori implicati, iar aceasta cercetare releva conexiunea dintre starea de veghe, somn si obezitate.

Expertii spun ca ceasul biologic al omului este reglat de numeroase alternante din mediul sau: lumina si intunericul, activitatea si repaosul, veghea si somnul.

Potrivit specialistilor, ceasul intern trebuie sa functioneze in armonie cu toti acesti factori de mediu. De exemplu, munca in ture sau de noapte, decalajele orare, slaba expunere la lumina sau cecitatea sunt, de asemenea, cauze care ajung sa deregleze acest orologiu, determinand o desincronizare.

Cei care lucreaza noaptea platesc un greu tribut pentru activitatea lor decalata. Simptomele desincronizarii si ale intolerantei la munca in ture cuprind semne precum oboseala, tulburari ale apetitului care pot antrena o crestere in greutate, asa cum s-a observat in special la infirmierele de noapte, sau tulburari importante ale somnului ce pot sta la originea obezitatii atunci cand privarea de somn este cronica, mai scrie sursa citata.

Specialistii sunt de parere ca acest concept, de „crononutritie„, dezvoltat de unii dieteticieni, are la baza date validate de stiinta.

„Lumina ne sincronizeaza ritmurile cu mediul inconjurator prin intermediul retinei; este deci firesc sa luam masa de pranz la ora 13 iarna, dar ea ar trebui luata la ora 14 pe perioada verii”, a afirmat Jean-Marie Bourre, specialist in neuro-farmaco-nutritie, autor al lucrarii „Crono-dietetica”.

Incercati sa mancati glucide la cina

Specialistii spun ca masa are ca scop sa satisfaca foamea pana la satietate, cu totul contrar “rontaielii” indiferente fata de nivelul foamei. Expertul mai spune ca dupa inceputul mesei, creierul are nevoie de 20 de minute pentru a trimite un semnal de saturatie.

„In cazul in care vei manca prea repede inseamna ca nu lasi timp creierului sa trimita acel semnal, ceea ce explica de ce un regim de slabire in care luarea mesei este expediata pentru ca te simti vinovat ca mananci, face ca, in cele din urma, sa te ingrasi!” afirma Jean-Marie Bourre.

Cu toate ca cina nu trebuie sa fie prea consistenta, ea trebuie totusi sa aduca suficienta energie creierului. Potrivit specialistilor, creierul uman poate lucra mai mult noaptea decat ziua, asa ca este recomandat sa ii dati destule glucide, mai ales paine la cina, pentru a evita o hipoglicemie nocturna.

Dupa fiecare noapte, corpul uman are nevoie de o masa compusa dintr-o cantitate suficienta de glucide, lipide si proteine. Nutritionistii recomanda zaharuri lente, de pilda paine sau cereale si rapide – suc de fructe, dulceata, miere – toate acestea avand rolul de a corecta hipoglicemia matinala.

Pe langa acestea, mai adaugati proteinele din branza, oua sau jambon. Expertii spun ca micul dejun trebuie luat intre orele 6 si 8 dimineata si trebuie sa dureze circa un sfert de ora.

Totusi, nu trebuie sa fortam copiii sa se hraneasca imediat ce s-au trezit. „Este nevoie de 20 de minute dupa trezire pentru a li se face foame”, precizeaza Jean-Marie Bourre.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cat de importanta este ora la care servim masa?

Lasă un răspuns