Din ce cauza ne intristam cand se schimba vremea?0 Comments

Publicat in:
Etichete: anotimp, astenie, cauze, de ce, indispozitie, schimbare, schimbarea vremii, serotonina, soare, tristete, vara, vremea

In anotimpul rece oamenii care sufera de indispozitii de sezon s-ar putea descoperi cu o mina tot mai intunecata.

Expertii spun ca tulburarea provocata de schimbarea anotimpurilorindispozitia care insoteste scurtarea zilelor si aparitia noptilor mai lungi – afecteaza in prezent milioane de oameni, dar nu a putut fi explicata stiintific pana acum.

Astenia si indispozitia

Astenia si indispozitia

Savantii au identificat insa o serie de efecte care se produc la nivelul creierului, o data cu sosirea toamnei, efecte aflate la originea afectiunilor si a dispozitiei schimbatoare.

Tomografiile efectuate in perioade diferite ale anului au scos la iveala variatii in concentratia de proteina, responsabila pentru transportarea serotoninei la nivelul celulelor creierului.

Cercetarile au aratat ca nivelul de serotonina este mai ridicat primavara si vara, si mai scazut toamna si iarna.

Comparand rezultatele studiilor cu datele meteorologice, cercetatorii au ajuns la concluzia ca nivelurile de serotonina erau cele mai scazute in zilele cu cele mai putin soare.

Analizele, publicate in Arhivele de Phisiatrie Generala, confirma faptul ca lumina solara inseamna fericire.

Oamenii care traiesc in regiuni cu clima ceva mai insorita sunt mult mai predispusi la fericire decat vecinii lor nordici.

Sindromul depresiei provocate de schimbarea anotimpurilor se regaseste pe masura ce se inainteaza spre nord, si este practic necunoscut celor care traiesc la 30 de grade de Ecuator.

Autorii studiilor, de la Centrul pentru Sanatate Mentala din Toronto, Canada, sustin ca este o experienta comuna in zonele temperate ca oamenii sa se simta mai fericiti si mai plini de energie in zilele cu soare.

In plus, oamenii experimenteaza un declin de buna-dispozitie si energie in cursul anotimpurilor intunecate, de iarna.

Serotonina se stie ca este implicata in toate functiile normala ale individului, cum ar fi balanta energetica, reproducerea si somnul. Este asigurata in spatiile dintre celule de o proteina, cunoscuta ca transportatoare de serotonina.

Tomografiile efectuata in cazul a 88 de persoane, de-a lungul unei perioade de 4 ani, intre 1999 si 2003, au indicat niveluri diferite ale proteinei transportatoare, de-a lungul diverselor anotimpuri.

Mai ridicate toamna si iarna, cand nivelul de serotonina este mai scazut, si mai scazute primavara si vara, cand serotonina este la cote mai inalte.

”Nivelul ridicat de proteina transportatoare toamna si iarna explica simptome ca pierderea de energie, obosela, pota exagerata de mancare si cresterea duratei somnului”, constata cercetatorii.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Din ce cauza ne intristam cand se schimba vremea?

Lasă un răspuns