Dormi in timpul zilei? Iata riscul la care te expui!0 Comments

Publicat in:
Etichete: cercetare, dormitul la pranz, efecte, experti, riscuri, somn, somn de pranz, Somnul de pranz, studiu, zi

Persoanele care au obiceiul de a dormi in timpul zilei, chiar si pentru scurte perioade, se expun riscului de a muri mai repede fata de persoanele care nu au un asemenea obicei, sustin cercetatorii britanici.

Somnul de pranz

Somnul de pranz

Expertii au ajuns la concluzia ca somnul in timpul zilei creste riscul mortii premature cu aproape o treime.

Cei care care dorm 1-2 ore risca sa faca boli precum bronsita, emfizemul si pneumonia.

Riscul de moarte prematura se majoreaza din cauza bolilor respiratorii, in acest caz manifestandu-se o inflamatie in corp.

Potrivit datelor unui studiu aparut in revista „American Journal of Epidemiology”, somnul intr-o astfel de perioada a zilei poate fi indiciul unei afectiuni pulmonare.

Cercetatorii de la universitatea Cambridge, Marea Britanie, au facut un studiu de amploare pe 16.000 de oameni, timp de 13 ani.

Dupa ce au analizat datele, specialistii au observat ca persoanele care au dormit mai putin de o ora au avut un risc cu 14% mai mare de a muri.

Ei spun ca riscul a crescut cu 32% pentru cei care au dormit mai mult de o ora, el fiind legat de problemele sistemului respirator.

Aceasta teorie nu este aprobata insa de toti specialistii. Trebuie mentionat faptul ca cercetarea a fost initiata pentru a se studia cauzele cancerului.

De pilda, profesorul Jim Horne, de la universitatea britanica Loughborough, este insa de parere ca acest obicei nu implica asemenea riscuri.

„Descoperirea arata de fapt ca marea majoritatea a oamenilor care au dormit ziua mai putin de o ora-aproximativ 85% dintre ei-nu au fost expusi unui risc mai mare”, afirma specialistul.

Acesta a mai precizat ca cei care au participat la studiul stintific si aveau boli grave sau chiar incurabile ar fi putut avea un beneficiu de pe urma orelor de somn diurn.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Dormi in timpul zilei? Iata riscul la care te expui!

Lasă un răspuns