Cum sa faci sa nu te ingrasi in post?0 Comments

Publicat in:
Etichete: cantitati, contraindicatii, derivate din soia, slabire, soia

Inainte de a tine post, primul pas, obligatoriu de altfel, este sa ne facem un set de analize pentru a vedea daca starea de sanatate ne permite acest lucru.

Important nu este sa mancam orice de post, ci s-o facem intr-un mod echilibrat, in deplina concordanta cu cerintele organismului nostru. In primul rand trebuie sa ne stabilim un program de masa zilnic, care sa includa 3 mese principale si 2 gustari.

Produse de slabit in post

Produse de slabit in post

Soia si derivatele

De exemplu, pentru cei care tolereaza soia si derivatele, optiuni sanatoase sunt:

  • tofu,
  • lapte si iaurt din soia,
  • granulele din soia fierte pentru salate sau chiar
  • o mancare din aceste granule.

Soia are la fel de multe proteine si aceeasi calitate precum carnea. In plus, soia contine fier, vitamina B, fibre, acid omega.

Beneficiile consumului de soia

Beneficiile cele mai importante ale consumului de soia sunt:

  1. scade colesterolul rau (LDL),
  2. este anticancerigena,
  3. scade tensiunea arteriala,
  4. regleaza nivelul glicemiei,
  5. creste sistemul imunitar,
  6. efecte bune asupra tiroidei si in osteoporoza.

Contraindicatii

In acelasi timp, trebuie sa tina seama si de cele cateva contraindicatii:

  • persoane cu alergii alimentare
  • femei insarcinate
  • copii pana in 3 ani
  • hipotiroidie

Nutritionistii recomanda consumul de soia si derivate de maxim 3-4 ori pe saptamana, dar nu sub forma de snitele, chiftele, crenvursti, parizer. In plus, trebuie sa evitati combinatiile:

  • paine cu orez
  • paine cu cartofi
  • paine cu paste
  • paine cu fasole uscate
  • paine cu carne.

De exemplu, legumele se pot asocia atat cu carbohidrati, cat si cu proteine. Fructele trebuie consumate intotdeauna singure, neamestecate cu altceva si in niciun caz pe post de desert!

Cele mai indicate fructe in post

Cele mai indicate fructe sunt cele de sezon. Ananasul e ideal atat pentru detoxifiere, cat si pentru slabire sau mentinere. In aceasta perioada ar trebui sa consumam proteine din: quinoua, linte, naut, ciuperci, pentru a nu simti nevoia de carne.

Dejunul trebuie sa fie masa principala, iar cina cat mai lejera. Apropos de cina: aceasta trebuie luata cu minim 4 ore inainte de culcare!

Gustarile nu trebuie sa lipseasca si ar trebui sa fie reprezentate de: fructe, seminte si fructe oleoginoase,migdale, fistic, alune de padure, miez de nuca, nuci macadamia, toate neprajite.

Cantitatile de mancare si dulciurile

Atentie insa la cantitati, intrucat acestea sunt bombe calorice! De asemenea, consumul de apa este esential! Chiar daca nu sunt tocmai caldurile verii, trebuie sa consumam minimum 2 litri apa „chioara” pe zi. Atentie: nu se iau in considerare alte lichide: cafea, ceaiuri, sucuri. Mai mult, apa nu trebuie sa ne lipseasca: daca fara hrana se poate trai, fara apa nu!

Un alt avertisment pentru perioada postului ar fi dulciurile: nu alegeti halva, pufuleti, gogosi, covrigi. Mai bine optati pentru 2-3 patratele de ciocolata amaruie/neagra, un smoothie de fructe, o salata de fructe, o lingura de miere/gem, mere coapte cu scortisoara si altele asemenea. Important e sa vrei sa faci alegerea corecta.

In perioada postului nu va indepartati de mirodenii, verdeturi de sezon, uleiul de buna calitate si aici vorbim de: ulei de samburi de struguri, ulei de nuci, ulei de susan, ulei de masline extra-virgin.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum sa faci sa nu te ingrasi in post?

Lasă un răspuns