Ce carente ai daca esti obosit permanent?0 Comments

Publicat in:
Etichete: cauze, oboseala, oboseala permanenta, stare de oboseala, vitamina B12

Oboseala permanenta – Cauze

Oboseala persistenta, slabiciunea musculara, constipatia, amorteala si furnicaturile in maini si picioare, problemele de echilibru, depresia, pierderile de memorie, gustul amar din gura sau umflarea cavitatii orale sunt simptome ale carentei de vitamina B12.

Expertii sunt de parere ca printre alte motive, corpul nostru are nevoie de vitamina solubila in apa B12 pentru a fabrica celule sanguine rosii sanatoase, pentru functionarea corecta a sistemului nervos si pentru sinteza ADN, materialul genetic al tuturor celulelor.

Oboseala permanenta

Oboseala permanenta

Lipsa sau cantitatea insuficienta de B12 produce o serie de tulburari, dintre care multe sunt ascunse sau greu diagnosticabile.

„Este o problema mai grava decat cred majoritatea oamenilor, pentru ca simptomele deficientei de B12 sunt rareori diagnosticate corect si deseori nici nu sunt recunoscute”, sustine expertul nutritionist Lisa Hark, autoare a cartii „Nutrition for Life”.

Cercetarile efectuate in cadrul celebrului Framingham Study, derulat in localitatea omonima din Massachusetts inca din 1948, pe trei generatii succesive de subiecti, au aratat ca 12% dintre adultii in varsta aveau carente de B12.

O problema importanta este ca lipsa vitaminei B12 deseori nu poate fi decelata din cauza ca simptomele apar treptat si sunt relativ vagi.

In afara faptului ca lipseste organismul de energie, carenta de B12 poate determina aparitia anemiei si chiar afectarea sistemului nervos. Un studiu efectuat in 2012 in Australia a aratat ca si deficientele usoare de B12 sunt asociate cu un risc crescut de tulburari cognitive, dementa si boala Parkinson.

Care sunt riscurile?

Orice persoana poate avea o carenta a vitaminei B12, insa riscul este mult mai mare pentru persoanele care au o suferinta digestiva precum boala celiaca, boala lui Crohn sau anemie pernicioasa, o boala a sistemului auto-imunitar care impiedica organismul sa fabrice chiar factorul de care are nevoie pentru a absorbi vitamina B12.

Vegetarienii si veganii sunt, de asemenea, supusi riscului, pentru ca numai hrana de origine animala contine B12 naturala.

Medicii spun ca medicamentele utilizate in tratarea arsurilor stomacale, a refluxului gastroesofagial si a ulcerului peptic pot incetini sau chiar bloca eliberarea acizilor in stomac, actionand astfel asupra capacitatii organismului de a absorbi B12 din mancare.

In cazul in care prezentati unul dintre simptomele de mai sus, solicitati medicului de familie sa va dea o trimitere pentru o analiza de sange, felul in care se face in mod obisnuit depistarea carentei B12.

Daca rezultatele par normale dar va simtiti rau in continuare, este recomandat sa cereti o analiza pentru nivelul de homocisteina si acid metilmalonic. Indicatorii pentru aceste substante sunt grav afectati atunci cand aveti o carenta de B12.

Cum se face tratamentul?

Inlaturarea carentei de B12 depinde de cauza. Daca este cauzata de faptul ca nu consumati suficiente alimente bogate in vitamina B12, mancati mai mult peste, vita, ficat de vita, pui, cereale imbogatite, lapte, iaurt si oua.

Daca sunteti vegetarian, laptele de soia este adeseori imbogatit cu B12. Doza zilnica necesara este de 2,4 mcg.

In momentul in care deficienta e cauzata de carenta de acid stomacal sau cand luati medicamente anti-acid, suplimentele nutritive nu vor functiona. In acest caz, este necesar sa faceti, le prescrierea medicului, o doza injectabila de B12 pe luna.

De asemenea, pentru persoanele carora nu le plac inectiile, exista tablete de pus sub limba sau spray nazal cu B12.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ce carente ai daca esti obosit permanent?

Lasă un răspuns