La ce ora din zi este recomandat sa iti bei cafeaua0 Comments

Publicat in:
Etichete: cafea, cafeaua se bea dupa masa, cafeaua se bea inainte sau dupa micul dejun, cand se bea cafeaua, consumul de cafea

Multi oameni isi incep dimineata cu o cafeluta fierbinte, servita chiar si pe stomacul gol. Cu toate ca pentru unii cafeaua are un fel de efect placebo, tot poate fi utila, atunci cand ii binedispune.

Cand se bea cafeaua

Cand se bea cafeaua

Expertii spun ca daca analizam felul in care reactioneaza organismul nostru la cafea, se constata ca efectele ei sunt resimtite mai bine atunci cand organismul produce mai putin cortizol, un hormon responsabil pentru starea de stres si pentru puterea de concentrare.

Acestia au reusit sa stabileasca interdependente intre administrarea acestora si orarul zilnic, ajungand sa puna chiar bazele unei stiinte sui generis: cronofarmocologia.

Cand se produce mai putin cortizol?

Specialistul Steven Miller, de la Univesrsitatea de Medicina Militara a SUA, a determinat orarul zilnic dupa care organismul unui om cu regim normal de viata produce mai mult sau mai putin cortizol. Efectul cafelei este dependent de acesta.

Pentru un om cu viata ordonata si care respecta programul de somn, nivelurile maxime de cortizol apar

  • intre orele 8-9 dimineata,
  • intre orele 12-13, precum si
  • intre orele 17,30-18,30.

Astfel, cafeaua bauta in cadrul acestor intervaluri actioneaza la pragul minim in ce priveste efectul euforic. Dimpotriva, cafeaua bauta cu mult inainte de ora 8 dimineata, eventual inainte de ora 7, are efecte benefice, sub acest aspect, desi aceasta nu este recomandata pe stomacul gol.

Simtim eficienta cafelei daca o bem, de exemplu, in intervalul dintre orele 9,30-11,30 dimineata. De altfel, cam la aceste ore se delecteaza cu cafea functionarii din birouri, care au intuit probabil ca atunci e momentul potrivit.

Este eficienta cafeaua bauta dupa masa, in timpul siestei, la mjlocul intervalului dintre orele 13.00 si 17.30.

Specialistii din cadrul National Health Service din Marea Britanie recomanda consumatorilor de cafea sa aleaga intervalul dintre orele 14.00-16.00. Studiul efectuat de ei in acest sens nu porneste numai de la nivelul cortizolului, ci are in vedere faptul ca in acest interval omul se simte mai obosit, iar cafeaua invioreaza.

De asemenea, tot eficienta este cafeaua bauta seara tarziu, mult dupa ora 18.30 dar ea prezinta dezavantajul ca actioneaza negativ asupra somnului.

Mai exista un aspect care framanta multi cafegii: cate cafele iti este permis sa bei zilnic, fara sa dauneze organismului? Din pacate, nu exista un raspuns universal valabil la asemenea intrebare. El trebuie individualizat.

Cei mai multi experti apreciaza totusi ca unui om sanatos nu-i pot fi daunatoare 1-3 cescute de cafea pe zi, respectiv maximum 300 mg cafeina.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

La ce ora din zi este recomandat sa iti bei cafeaua

Lasă un răspuns