Care sunt alimente bogate in fier?0 Comments

Publicat in:
Etichete: alimente bogate in fier, deficienta de fier, deficit de fier, exces de fier, fierul in organism, necesarul de fier, sanatate

Daca vreti sa aveti un corp care trebuie sa functioneze in mod corect, trebuie sa stiti ca organismul uman are nevoie de un aport crescut de fier in fiecare zi. Alimentatia are un rol principal in acest sens.

Alimente bogate in fier

Alimente bogate in fier

In plus, fierul ajuta la formarea hemoglobinei, contribuie la calitatea sangelui, este utilizat in:

  • construirea oaselor,
  • dezvoltarea creierului,
  • a musculaturii si
  • are functie de oxigenare a organismului.

Daca vreti sa va asigurati ca ii dati corpului tot ce are nevoie, trebuie sa consumati alimente bogate in fier. Iata o lista cu alimente bogate in fier, pe care ar trebui sa le includeti in meniul zilnic.

Carnea rosie

Expertii spun ca un aliment bogat in fier este carnea rosie, considerata una dintre cele mai bune sursa de fier. Are o valoarea nutritionala importanta, pe langa fier, carnea rosie contine si proteine, minerale, vitamine.

Soia

Soia este foarte bogata in fier. Consumul unei singure cesti de boabe de soia intr-o zi iti asigura cantitatea zilnica recomandata de fier. In pplus, soia ofera si beneficii suplimentare datorita continutului de vitamina C, zinc si calciu, care sunt si ele foarte importante pentru sanatate.

Anghinarea

Anghinarea reprezinta si ea o sursa buna de fier. Pe langa fier, contine si vitamina B, fosfor, vitamina C, magneziu, potasiu. Se poate consuma atat in stare proaspata, cat si sub forma de suc.

Sfecla

Sfecla contine o cantitate considerabila de fier si are nenumarate beneficii pentru sanatate. Curata sangele, intareste imunitatea, trateaza anemia, constipatia si ajuta la reglarea tensiunii. Pe langa faptul ca ofera corpului o multitudine de substante nutritive, mai are in compozitie si resveratrol, considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanti.

Fasolea

Fasolea este recomandata in carentele de fier, de aceea e necesar sa fie consumata de catre persoanele care sufera de anemie si astenie. O portie si jumatate de cana de fasole asigura 10% din necesarul zilnic de fier. Trebuie sa stiti ca fasolea mai contine si calciu, magneziu, acid folic, fosfor, zinc, potasiu, seleniu si vitamine, asa ca integreaza-o cat mai des in alimentatia ta.

Ouale

Ouale inseamna un mic dejun format din oua este un mic dejun bogat si sanatos. Doua oua contin aproximativ 8% din necesarul zilnic de fier. Spanacul are un continut ridicat de fier. Astfel, o cana de spanac fiert ofera corpului 6,5 mg de fier.

Spanacul

Ai toate motivele sa mananci spanac: este sarac in calorii si constituie o excelenta sursa de vitamina A, vitamina C, acid folic, magneziu si fibre.

Seminte de dovleac

Semintele de dovleac sunt bogate in fier – 100 g de seminte de dovleac contin 14 mg de fier, zinc si proteine. Semintele au un continut bogat de magneziu ajuta la reducerea stresului si contribuie la formarea unor oase puternice.

Necesarul de fier pentru organism

Necesarul de fier pentru femei este de 10 mg.

Femeile insarcinate au nevoie zilnic de un aport de fier mult mai crescut, deoarece volumul de sange se mareste in timpul sarcinii, fatul se dezvolta, iar tesuturile corelate cu sarcina sunt intens vascularizate.

In acest mod, necesarul de fier poate creste cu 5 mg pe zi fata de cel normal. In acest caz se recomanda si administrarea de suplimente cu fier, pe langa un meniu care sa contina alimente bogate in fier. Un alt caz aparte il reprezinta femeile la pre-menopauza, deoarece si aici aportul de fier creste cu 1-2 mg fata de cel normal.

Deficienta de fier in organism determina aparitia anemiei. In general deficienta se manifesta prin stari de oboseala, palpitatii frecvente, respiratie accelerata sa fie vorba despre un efort intens, stari de nervozitate, probleme cu somnul, dureri de cap.

Excesul de fier nu este deloc indicat. Daca ai prea mult fier in organism, te poti confrunta cu probleme reale de sanatate. Simptomele excesului de fier sunt: oboseala, disconfort abdominal, probleme hepatice, modificari de culoare a pielii, boli de inima.

Toate aceste alimente bogate in fier te pot ajuta sa te mentii in forma un timp indelungat. Ca sa te bucuri de o stare de sanatate satisfacatoare trebuie sa tii cont de diversificarea alimentatiei si sa stii ce si cum sa consumi.

Nutritionistii sustin ca alimentele bogate in fier ofera corpului nenumarate beneficii, asa ca este absolut necesar sa nu treaca nicio zi fara sa le incluzi in meniul tau.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Care sunt alimente bogate in fier?

Lasă un răspuns