Adevaruri si mituri despre lactate0 Comments

Publicat in:
Etichete: branza, culcare, lactate, lapte, masa, sanatate, somn

Lactatele si sanatatea

Lactatele si sanatatea

Odata, laptele si lactatele in general erau sarbatorite ca fiind sanatate curata, sursa de proteine, vitamine si minerale, calmantul perfect inainte de culcare si alimentul ideal pentru copiii aflati in crestere.

Acestea au fost detronate, pierzandu-si, brusc, mare parte dintre calitati in ochii multora. Ce este adevarat si ce nu din miturile lumii moderne, legat de lactate? Incearcam sa facem putina lumina, redand lactatelor respectul cuvenit.

Branza, la sfarsitul mesei, te fereste de carii

Acesta nu este un mit, e adevarul.

Putina branza la sfarsitul fiecarei mesei mareste cantitatea de saliva din cavitatea bucala si ajuta la neutralizarea acizilor ce pot cauza cariile. In plus, branza reface stocul de minerale din smaltul dintilor.

Reducand lactatele vei reusi sa slabesti

Simpla fictiune.

Un studiu recent a aratat ca trei sau patru portii de lactate pe zi te ajuta sa arzi mai multa grasime, transferand energia stocata in tesutul adipos catre muschi. Atat in Europa, cat si in SUA, se promoveaza alimentele pe baza de lapte pentru cei care isi doresc sa mai dea jos cateva kilograme.

Chiar daca e adevarat ca un continut mare de proteine te ajuta sa ramai satula mai mult timp, nu trebuie uitat ca lactatele contin grasimi, mai ales branza, motiv pentru care trebuie consumate cu moderatie.

Lactatele reprezinta cea mai buna sursa de calciu

Acesta nu e deloc un mit, lactatele dovedindu-se cea mai buna sursa de calciu din dieta. Jumatate de litru de lapte contine 673 de mg de calciu, aproape intreg necesarul zilnic de calciu.

Si alte alimente contin calciu, precum legumele verzi, fructele uscate ori nucile si semintele, insa continutul lor de calciu e mult mai mic, departe de a acoperi nevoile noastre.

Pentru a obtine aceeasi cantitate de calciu pe care ti-o da jumatate de litru de lapte ar fi nevoie sa mananci 1,2 kilograme de brocoli, 100 de caise uscate si 3,2 kilograme de linte.

Lactatele fac rau la ten

Fals.

In ultimii ani a fost foarte dezbatut subiectul conform caruia laptele ar face rau pielii, agravand afectiunile acesteia, cum ar fi acneea si eczemele. Specialistii cred insa ca sensibilitatea si intoleranta la anumite alimente, cum ar fi cea la lapte, nu poate fi vinovata de aparitia eczemelor.

Mai mult, se pare ca o proteina din lapte, Lactoferrin, impiedica dezvoltarea unor bacterii responsabile de multe probleme ale pielii, prevenind eruptiile si petele. Exista chiar tratamente pentru acnee care contin Lactoferrin, despre care s-a aratat ca functioneaza chiar in timp record.

Lactatele sunt bune pentru inima

Adevarat.

Despre peptidele care se gasesc in lactate s-a aratat ca sunt eficiente in reducerea presiunii arteriale, care poate duce la grave probleme de sanatate, inclusiv atac de cord si atac cerebral. Asa ca lactatele nu sunt doar un moft, ele fiind obligatorii pentru mentinerea tensiunii la un nivel optim.

Branza inainte de culcare te face sa ai cosmaruri

Occidentalii, mai ales, asociaza de multa vreme cosmarurile cu consumul de branza, seara, incurajati si de personajul lui Charles Dickens, Scrooge, care da vina pe branza mancata seara pentru viziunile sale nocturne.

Nu exista insa un temei stiintific pentru acest tip de afirmatii. Despre un aminoacid din branza, triptofan, se stie ca reduce nivelul stresului si induce somnul, intocmai ca si carnea de curcan.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Adevaruri si mituri despre lactate

Lasă un răspuns