Adevaruri despre grasime si Vibrolipoaspiratia0 Comments

Publicat in:
Etichete: -nutational infrasonic lipoaspiration, grasime in exces, lipoaspiratia, lipoaspiratie, NIL, vibrolipoaspiratia

A vorbi despre grasime inseamna a discuta despre o tema care preocupa multe persoane in zilele noastre, pretutindeni in lume, indiferent de varsta sau clasa sociala. In multe tari reprezinta deja o problema de sanatate publica, cu consecinte economice si sociale.

Vibrolipoaspiratia

Vibrolipoaspiratia

„Gras si frumos” nu mai reprezinta un lucru valabil pentru nimeni; grasimea nu mai inseamna frumusete ci:

  • exces ponderal,
  • obezitate,
  • riscuri cardiovasculare,
  • diabet,
  • autostima scazuta,
  • dificultati in efectuarea activitatilor obisnuite.

Grasimea se poate prezenta sub diverse forme, cantitati si localizari, poate exista la persoane cu exces ponderal sau la normoponderali. Chiar si persoanele cu greutate mica pot fi deranjate de depozite de grasime cu anumite localizari care nu dispar indiferent de dieta urmata sau exercitiile fizice facute.

Cauze

Cauza are cu siguranta o componenta genetica deoarece exista persoane care mananca putin si se ingrasa dar si cazuri care trezesc invidie, mancand orice si oricand fara sa se ingrase.

Oricum, nu trebuie data vina in totalitate pe factorul genetic intrucat nu exista exces ponderal fara aport caloric zilnic mai mare decat necesarul pentru acea zi.

Sedentarismul, alimentatia incorecta, anumite dezechilibre metabolice contribuie de asemenea la aparitia depozitelor de grasime. Nu putem modifica factorii genetici dar avem multe de facut in privinta activitatii fizice si a alimentatiei sanatoase.

Ce putem face daca grasimea in plus a aparut deja? Exista o adevarata piata a produselor si metodelor de slabit: ceaiuri, pastile, creme, masaje, etc.

Daca grasimea in exces este prezenta la nivelul intregului corp sau predomina intraabdominal (acel abdomen mare, dur, asemanator cu cel al unei femei gravide) tratamentul corect va fi cel medical (dieta sub controlul unui medic nutritionist).

Daca lucrurile nu evolueaza in directia buna, ca solutie extrema se poate folosi chirurgia bariatrica cu interventii asupra stomacului pentru a-i scadea capacitatea de a primi alimentele. Este o metoda radicala, cu consecinte pe termen lung dar in anumite cazuri este singura solutie pentru a scadea riscul de deces prin complicatii ale obezitatii.

Daca grasimea este depozitata la exterior (deasupra musculaturii abdominale, in jurul taliei, pe solduri si coapse, etc) solutia o reprezinta lipoaspiratia pentru extragerea grasimii si remodelarea zonelor respective. Exista multiple tehnici de lipoaspiratie dar nu toate au aceeasi eficienta.

Vibrolipoaspiratia

Varianta preferata de mine este vibrolipoaspiratia, metoda care permite extragerea unei cantitati crescute de grasime in conditii de perfecta siguranta pentru pacient.

Vibrolipoaspiratia este un procedeu prin care grasimea se extrage prin incizii de 3 mm folosind o canula care are o miscare de vibratie produsa de un flux de aer comprimat. Aceasta miscare numita nutatie (procedeul se mai numeste NIL- nutational infrasonic lipoaspiration) produce detasarea celulelor adipoase si emulsionarea grasimii care este apoi aspirata. Se produc tramatisme minime asupra tesuturilor, motiv pentru care recuperarea este mai rapida, disconfortul postoperator este mai mic iar pacientii pot relua activitatile obisnuite de a doua zi postoperator.

Se poate elimina grasimea de pe orice zona a corpului (abdomen, talie, solduri, coapse, gambe, brate, gat) dar adevarata valoare a metodei se vede la tratarea unor zone sau cazuri complicate de tratat prin lipoaspiratia obisnuita:

  • ginecomastia (prezenta sanilor la barbati),
  • zone fibroase (spatele la barbati),
  • reductia mamara, ca pas initial in abdominoplastie sau pentru corectia sechelelor lasate de o alta lipoaspiratie in antecedente.

Toate aceste cazuri sunt aproape imposibil de rezolvat prin lipoaspiratia clasica dar vibrolipoaspiratia in maini antrenate poate reprezenta diferenta dintre esec si succes.

Interventia se realizeaza sub diferite tipuri de anestezie (peridurala, sedare intravenoasa, generala, chiar si locala pentru zone mici de tratat) si sunt necesare investigatii pentru evaluarea starii generale de sanatate.

Nu necesita internare daca s-au extras cantitati mici de grasime dar pentru tratarea unor zone extinse, cu depozite adipoase mari este indicata supravegherea medicala in primele 24 ore postoperator.

Modificarea zonelor tratate este vizibila imediat dar efectul final este obtinut dupa cateva luni cand totalitatea edemului a disparut si pielea s-a retractat pe noile contururi.

Totusi, metoda nu trebuie vazuta ca o varianta de scadere ponderala masiva ci ca o metoda de remodelare corporala. Se pot elimina depozite mari de grasime deci va exista si o scadere ponderala dar in cazurile in care pacientii sunt obezi metoda nu are indicatie singura. Poate fi folosita ca prim pas pentru eliminarea depozitelor de grasime care fac activitatile fizice dificile, creste increderea in sine cand imaginea vazuta in oglinda este mai aproape de dorinte sau masura hainelor a scazut cu 2-3 numere dar pana la obtinerea greutatii ideale pacientul trebuie sa nu uite de controlul alimentatiei si de activitatea fizica.

Dr. Angela Petre
medic specialist chirurgie plastica

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Adevaruri despre grasime si Vibrolipoaspiratia

Lasă un răspuns