Perioada intrauterina a copilului0 Comments

Publicat in:


Perioada intrauterina

Perioada intrauterina

In timpul sarcinii normale, perioada care dureaza 280 de zile (plus sau minus 11 zile), altfel spus 10 luni de 28 de zile fiecare, atat cresterea cat si dezvoltarea sunt aspecte impresionante.

Oul, invizibil cu ochiul liber, ajunge:

  • in primele 3 luni de sarcina la lungimea de 9 cm,
  • in 5 luni la 25 cm,
  • in luna a 7-a la 35 cm,
  • iar la 9 luni ajunge la 50 cm, aceasta fiind lungimea medie a nou-nascutului la termen.

Dezvoltarea ponderala a copilului in perioada intrauterina

Dezvoltarea ponderala este la fel de importanta, embrionul evoluand de la cateva micrograme, in momentul conceptiei, la 35 g in luna a 3-a de sarcina, la 300 g la sfarsitul lunii a 5-a, pentru a ajunge la 3 000-3 500 g la 9 luni (greutatea medie optima a nou-nascutului).

In luna a doua de sarcina embrionul isi pierde coada si incepe sa evolueze catre o structura vie, cu trasaturi apropiate de ale omului; se contureaza capul (disproportionat de mare fata de corp), cu schitarea gurii, urechilor, nasului, trunchiului si extremitatilor. Tot acum incepe si activitatea inimii.

In luna a 4-a apare diferentierea sexuala, putandu-se acum chiar preciza sexul fatului.

In luna a 5-a se percep bine miscarile cordului, cu ajutorul unui dispozitiv de ascultat, si miscarile generale ale fatului, pe care prima care le simte este mama.

Din luna a 5-a pana la termenul normal al sarcinii apare functia respiratorie (desi copilul
nu respira in timpul sarcinii, primind oxigenul necesar odata cu sangele care-i vine prin cordonul ombilical de la mama sa); se definitiveaza invelisul cutanat al corpului si apare parul.

Atunci cand la nastere copilul cantareste 2 500 g sau mai putin (putand merge chiar pana la 600 g) se eticheteaza ca prematur. Prin imaturitatea multora din functiile sale de baza (termoreglarea, imunitatea, respiratia), prematuritatea lui constituie o problema deosebita, care necesita o atentie mare, atat din partea familiei, cat si a medicilor care-i supravegheaza cresterea si dezvoltarea.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Perioada intrauterina a copilului

Lasă un răspuns