Probleme de vedere la copii – II0 Comments

Publicat in:
Etichete: miopia puternică, vederea la copii

Strabismul

Strabismul este, cel mai adesea, ca în această fotografie, convergent. Această deviere a ochiului spre interior trebuie tratată încă de la cea mai fragedă vârstă.

Ochiul redă foarte prost de aproape şi bine la distanţă; se spune că este hipermetrop.

Miopia

Atunci când aceste lentile sunt, dimpotrivă, prea puternice, imaginea se for­mează în faţa retinei. Ochiul vede rău mai de departe, el este miop. Anomalia survine la copiii între 8 şi 12 ani şi atinge în jur de 20% din ei.

Copiii miopi trebuie, obliga­toriu, să poarte ochelari pen­tru a-şi corecta vederea. Astigmatismul. Atunci când corneea este deformată, ima­ginea este modificată. Ochiul vede neclar, de departe ca şi de aproape, el este astigmat.

Copiii hipermetropi şi astigmaţi ajung uneori să-şi corecteze singuri vederea, dar cu preţul unor mari eforturi de acomodare, care provoacă migrene şi, la finele zilei, o mare oboseală a ochiului. Corectarea acestor tulburări prin purtarea ochelarilor este întotdeauna necesară.

Ambliopia

Intre cei doi ochi ai copilului poate să existe, în mod normal, o diferenţă de percepţie vizuală de 3/10. Peste această limită se spune că un ochi este ambliop faţă de celălalt. Câteva teste sim­ple îi permit oftalmologului să stabilească existenţa ano­maliei, care se poate manifes­ta în două feluri:

–    o ambliopie organică, dacă ochiul este malformat sau bolnav; în acest caz, corec­tarea percepţiei vizuale este imposibilă;

–    o ambliopie funcţională, când copilul se uită cruciş (strabism convergent); până la 7 luni, sugarul luşează (pri­veşte cruciş) în mod natural atunci când priveşte un obiect sau un chip (unul din­tre ochii lui deviază spre

interior). O asemenea ano­malie dispare după câteva săptămâni. Dacă defectul du­rează mai mult de atât, se im­pune un tratament care, cu cât este mai timpuriu, cu atât este mai eficient. Tratamen­tul respectiv constă în a aco­peri ochiul nedeviat, pentru a-1 obliga pe celălalt să fie activ şi să revină la poziţia normală.

Dacă defectul este într-adevăr important, pe la 4-5 ani poate fi încercată o intervenţie chirurgicală la muşchii oculari. Dacă, dim­potrivă, defectul este uşor, va fi suficientă o reeducare, dar copilul va trebui, pe la 6-7 ani, să coopereze cu per­soana care face această reeducare, ortoptistul.

UN ORGAN FRAGIL

Ochiul nu este protejat împotriva agresiunilor exterioare decât de pleoape. De aceea, riscurile de trau­matisme sunt frecvente, mai cu seamă la copilul mic care doreşte să exploreze lumea dimprejurul său. Când un corp străin îi intră în ochi, trebuie mai întâi identificat (o mică aşchie de lemn, praf, un grăunte de nisip).

Uneori, un colţ de batistă este suficient pentru a-l extrage, dar nu trebuie să încercăm să-l scoatem cu orice preţ pentru că s-ar putea să-l facem să intre şi mai adânc în ochi. Dacă obiectul pătrunde în cornee, trebuie să duceţi imediat copilul la un medic.

In caz de plagă deschisă la ochi, este vorba de o urgentă oftalmologică, iar aceasta trebuie tratată la spital.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Probleme de vedere la copii – II

Lasă un răspuns