Prezbitismul si ochelarii0 Comments

Publicat in:
Etichete: focar progresiv, lentile de contact, lentilele unifocale, ochelarii

Prezbitismul se tratează prin pur­tarea de lentile corectoare. Deoa­rece creşte odată cu vârsta, până în jur de 60 ani, trebuie purtaţi ochelari cu lentile tot mai puter­nice, care trebuie schimbaţi la patru sau cinci ani până când diminu­area capacităţii de acomodare se stabilizează complet.

Există trei tipuri de lentile:

Lentilele unifocale. Utilizate pen­tru vederea de aproape, au ca principal inconvenient faptul că diminuează vederea la depărtare. Pentru a se evita acest inconve­nient, se pot utiliza aşa-zisele len­tile semilună, pe deasupra cărora putem vedea şi la depărtare: ele nu prezintă probleme de adaptare şi sunt cele mai ieftine.

Lentilele bifocale. Dacă cel care suferă de prezbitism poartă ochelari pentru vederea la depărtare, i se reco­mandă lentile bifocale sau cu focar dublu: acestea corectează vederea la distanţă în partea de sus şi prezintă o mică deschizătură în partea de jos, prin care putem privi pentru a vedea de aproape. Principalul lor inconve­nient constă în faptul că nu corec­tează vederea intermediară.

Lentilele cu focar progresiv. Permit în acelaşi timp corectarea vederii de aproape şi a celei de distanţă. Sunt cele mai recente şi mai performante lentile şi sunt formate dintr-un număr mare de mici focare (invizibile pe sticlă) care corectează atât vederea de aproape, cât şi vederea la depăr­tare, la toate distanţele. Avantajul constă în faptul că se pot purta în permanenţă. Principalul incon­venient este că adaptarea la ele se face într-un interval de până la 15 zile;

OCHELARII-LUPĂ

Anumite farmacii propun ochelari gata de purtat de către persoanele care suferă de prezbitism. Atenţie! Aceşti ochelari trebuie utilizaţi doar temporar. Lentile lor corec­tează la fel, iar ochii nu au nevoie întotdeauna de ace­eaşi corecţie; modul de centrare a lentilelor poate cauza inconveniente, ceea ce face astfel de ochelari greu de purtat după o perioadă de timp. De altfel, persoanelor care nu aveau probleme de vedere, apariţia prezbitismului le dă ocazia de a consulta un specialist, efectuând astfel un prim control, pentru a putea detecta afecţiunile pe care le suspectează, printre care o tensiune oculară anormală.

LENTILELE DE CONTACT

Există şi lentile de contact pentru cei care au prezbitism. Dar, cali­tatea vederii asigurate de ele, atât pentru cea de aproape cât şi pentru cea la depărtare, în ciuda progresului din ultimii ani, nu se compară cu cea dată de o pereche bună de ochelari.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Prezbitismul si ochelarii

Lasă un răspuns