Erupţiile cutanate la copil0 Comments

Publicat in:
Etichete: bolile copilariei, cutanate, erupţiile, la copil

Erupţiile cutanate sunt foarte frecvente la copil. In toate cazurile, este necesar un diagnostic stabilit de medic pentru a îndepărta orice risc de complicaţie.

Erupţia se poate prezenta sub diferite forme: cu pete roz şi uneori cu febră (este cazul erupţiei eritematoase), cu vezicule cutanate (este cazul erupţiilor buloase) sau cu pete în relief de culoare pur­purie (este cazul erupţiilor purpurice). Apariţia precoce şi repetarea erupţiilor la copil sunt semne de alarmă ce tre­buie luate foarte în serios.

ERUPŢIILE ERITEMATOASE

eruptii cutanate copilErupţiile eritematoase sunt cele mai curente şi cele mai uşor de identificat: roşeaţa de pe piele dispare când este apăsată cu degetul. Sunt loca­lizate pe o mică suprafaţă a pielii sau generalizate pe tot corpul. Benigne şi tempora­re, ele pot avea mai multe origini.

Origine infecţioasă. Ade­seori, leziunile anunţă o boală infecţioasă: rujeolă, rubeolă, scarlatină. Uneori, ca în cazul pojarului uşor, apariţia petelor indică vindecarea bolii. Campaniile de vaccina­re împotriva bolilor infantile au contribuit mult la dimi­nuarea frecvenţei acestor erupţii.

Origine alergică. Anumite erupţii în relief se manifestă printr-o iritare care antrenea­ză mâncărime. Declanşate de eliberarea de histamină, ele pot să fie provocate de con­sumarea anumitor alimente (fragi, crustacee), contactul cu plante (urzici), înţepături­le de insecte (ţânţari) sau, mai rar, de luarea unor medi­camente. Asemenea erupţii sunt rezolvate printr-un tra­tament antihistaminic.

CE-I DE FĂCUT IN CAZUL UNOR MÂNCĂRIMI?

De cele mai multe ori, mâncărimile au o cauză locală: înţepături de insecte, eritem solar, iritare a pielii. Câteodată, acoperă tot corpul şi se agravează la scărpinat.

Trebuie căutată originea (alergie sau boală mai generală). In afară de tratarea cauzei, este bine să fie folosite pen­tru toaletă produse neiritante (săpun dermatologic, lapte de toa­letă), asociate, eventual, cu trata­ment antihistaminic.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Erupţiile cutanate la copil

Lasă un răspuns