Tulburarile de sensibilitate0 Comments

Publicat in:
Etichete: cortexul cerebral, sensibilitatea, tulburari

Anomaliile senzaţiilor la atingere, la durere sau la temperatură. Poate fi vorba de o simplă diminuare a sensibilităţii (hipoestezie) sau de dispariţia acesteia (anestezie).

Pentru a evalua sensibilitatea la atingere, medicul trece un beţişor cu vată prin diverse zone ale corpului şi îl întreabă pe pacient dacă simte ceva. Ii pune aceeaşi întrebare şi în privinţa sensibilităţii la durere, pe care o testează înţepându-l uşor cu un ac în diferite regiuni ale corpului, iar sensibilitatea la temperatură o estimează punându-i în diferite puncte ale corpului recipiente cu apă caldă (40°C) şi rece (10°C).

Anomaliile percepţiei poziţiei şi a mişcărilor. Se evaluează întrebându-l pe pacient dacă reuşeşte să-şi dea seama, cu ochii închişi, de poziţia în care îi plasează degetele mari şi celelalte degete de la picioare.

Anomaliile sensibilităţii profunde

Se evaluează aplicând, pe o suprafaţă osoasă (de exemplu, pe cot), un diapazon, instrument mic în formă de furcă, pe care medicul îl face să vibreze, întrebându-l pe pacient dacă simte vibraţiile. Anomaliile percepţiei fine. Pentru a o depista i se cere pacientului să închidă ochii şi să recunoască obiectele pipăindu-le; i se mai cere şi să identifice literele, cifrele sau figurile geometrice desenate în palmă.

DIFERITELE TULBURĂRI Şl ZONELE AFECTATE

O tulburare a sensibilităţii exprimă o afectare a sistemului nervos care poate fi provocată de diverse boli, senzaţiile anormale variind în funcţie de partea atinsă: nervi, măduva spinării, structura creierului implicată în receptarea informaţiilor transmise de nervi, numită talamus, sau partea periferică a emisferelor cerebrale, numită cortex cerebral, care este sediul funcţiilor nervoase celor mai complexe.

Boli care afectează nervii. Când o boală atinge nervii sau rădăcinile lor, tulburările se limitează în general la zona respectivă. Bolnavul acuză mai ales dureri pe o singură parte, care se intensifică atunci când tuşeşte, face un efort sau merge călare.

Boli care afectează măduva spinării. Acestea pot antrena reducerea sau dispariţia sensibilităţii la atingere, la durere sau la căldură. în alte cazuri, anomaliile se prezintă sub formă de furnicături, înţepături sau bolnavul are impresia că merge pe cauciuc. La aceste simptome se adaugă uneori senzaţii de descărcări electrice pe şira spinării, care sunt provocate de flexiunea cefei (acestea nu apar în boli cum ar fi scleroza în plăci).

Boli care afectează talamusul. Provoacă o perturbare a senzaţiei tactile, a celei de rece sau cald şi o insensibilitate la înţepături, uneori furnicături. Aceste tulburări, cauzate cel mai adesea de un accident vascular cerebral minor, afectează în general jumătate din faţă şi braţul, şi gamba de pe aceeaşi parte. Se pot transforma în dureri, care devin mai intense la cel mai redus contact cu pielea, la frig şi la apariţia unor emoţii puternice, fiind asociate cu anxietatea, care le amplifică (hiperpatie talamică).

Boli care afectează cortexul cerebral. Anomaliile pe care le declanşează sunt similare celor care se manifestă în bolile talamusului, fiind afectată în plus percepţia fină, care presupune recunoaşterea obiectelor cu ochii închişi. Adeseori, aceste tulburări sunt asociate cu o slăbire a forţei musculare în aceleaşi locuri ca şi în cazul anomaliilor sensibilităţii. Cauza cea mai frecventă este un accident vascular cerebral.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Tulburarile de sensibilitate

Lasă un răspuns