Obsesiile – II0 Comments

Publicat in:
Etichete: medicamente antidepresive, obsesiile, psihiatru

Compulsiile
Compulsiile nu mai privesc gândirea, ca în cazul obsesiilor, ci acţiunea.

Compulsiile sunt adesea strâns legate de o obsesie: a-ţi spăla mâinile de fiecare dată când ai atins un obiect, a veri­fica de zece ori la rând dacă por­tiera maşinii este bine închisă cu cheia… Ele devin foarte con­strângătoare şi invazive, putând de altfel să ocupe mai mult de jumătate din timpul bolnavului.

OBSESII Şl TULBURĂRI PSIHICE

Obsesiile care afectează orga­nismul, adesea ciudate sau stere otipe, se produc în schizofrenie.

Ele se observă mai des în cazul depresiei, asociate cu compulsiile. Atunci când obsesia vizează sinu­ciderea, riscul de recurgere la act este real, iar bolnavul trebuie protejat. In general, sunt pre­zente şi alte simptome depresive şi acestea permit stabilirea dia­gnosticului; astfel, medicul poate prescrie rapid un tratament anti- depresiv. Apariţia simptomelor obsesionale după vârsta 40 de ani trebuie întotdeauna să trimită cu gândul la o depresie. In fine, în anumite tulburări anxioase există simptome asemănătoare celor ale obsesiei; totuşi, ele durează mai puţin timp şi nu au caracterul incontrolabil.

TULBURAREA OBSESIV- COMPULSIVĂ (TOC)

Această tulburare, denumită şi ne­vroză obsesivă, apare uneori încă din copilărie (mai ales la băiat), dar cel mai frecvent la adolescent sau la adultul tânăr. Afectează 2 sau 3% din populaţie, femei şi bărbaţi în egală măsură. Această patologie, care are o evoluţie destul de gravă dacă nu este îngrijită, prezintă două riscuri:

–    o agravare cronică, cu un risc de handicap, care poate fi foarte semnificativ şi stânjenitor în viaţa cotidiană;

–    episoade depresive, în mai mult de jumătate din cazuri.

Descoperirea medicamentelor antidepresive a constituit o mică revo­luţie în tratamentul depresiilor. Ea a permis o mai bună înţelegere a mecanismelor bolii şi o mai bună îngrijire a pacienţilor. Aceste me­dicamente permit o reală amelio­rare a tulburărilor, dacă bolnavul acceptă să le ia în doze ridicate şi pe perioade îndelungate.

Terapia comportamentală, care urmăreşte să-l ajute pe bolnav în regăsirea voinţei de a rezista nevoii de a îndeplini actele sale obsesionale, j este deosebit de utilă în formele ] de tulburări obsesionale cu nume- i roase compulsii.

Psihanaliza, fără excepţie, este contraindicată, dar o psihoterapie de inspiraţie psiha­nalitică îl poate ajuta pe bolnav într-o conştientizare a situaţiei şi la o restructurare psihologică.

OBSESIA Şl VIAŢA COTIDIANĂ

A fi „obsedat” de o problemă nu ne indică în mod automat obsesia. De asemenea, căutătorul care se gândeşte fără încetare la obiectul căutărilor sale nu este obsedat: el îşi păstrează libertatea de a se gândi la un alt lucru. în acelaşi fel, a verifica dacă am închis bine gazul sau uşa este un fapt normal. Aceste acţiuni nu justifică o consultaţie la psihiatru, exceptând momentul când nevoia acestor verificări devine de-a dreptul irepresibilă şi copleşeşte persoana respectivă.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Obsesiile – II

Lasă un răspuns