Cum sa traiesti alaturi de un deprimat0 Comments

Publicat in:
Etichete: corpul omenesc, depresia, dificultati, probleme

Anturajul familial şi amical al deprimatului este un ele­ment esenţial pe parcursul bolii. Posibil factor declan­şator al tulburării, el poate în egală măsură să-l ajute pe bolnav să se vindece.

Anturajul deprimatului – şi în special consortul — joacă un rol esenţial în toate momentele bolii. El trebuie, pe cât posibil, asociat îngrijirii bolii.

In plus, şi consortul are adesea nevoie de un ajutor, pe care i-l va da medicul, pentru a traversa acest moment, dificil pentru un cuplu, pe care îl constituie depresia.

CONSORTUL: UN ELEMENT DECLANŞATOR

Chiar dacă depresia este în parte de origine biologică, declanşarea şi evoluţia ei sunt puternic influ­enţate de mediul în care evo­luează bolnavul. O perioadă a vieţii mai dificilă (decesul unei persoane apropiate, probleme profesionale sau financiare), dar şi o acumulare a mai multor probleme (care probabil nu ar fi avut nicio consecinţă dacă s-ar fi petrecut izolat) pot slăbi o per­soană într-un anumit moment al existenţei sale şi antrena un episod depresiv.

Dificultăţile din interiorul unui cuplu — de exem­plu, descoperirea unei infideli­tăţi sau o ameninţare concretă de divorţ – sunt astfel adesea invocate pentru a explica apa­riţia unei depresii la unul dintre cei doi soţi. Ansamblul acestor dificultăţi poate antrena o recă­dere depresivă la o persoană deja destul de fragilă.

CONSORTUL: UN ELEMENT TERAPEUTIC

Consortul poate interveni foarte bine în tratamentul depresiei. Pentru a fi capabil să joace un rol terapeutic, el trebuie să înţe­leagă, cu ajutorul psihiatrului, ce este depresia şi să găsească un loc satisfăcător pentru el însuşi (o modalitate de a se proteja de efectele depresiei) şi, în aceeaşi măsură, pentru bolnav, în raport cu tulburarea depresivă.

A înţelege şi accepta depresia celui­lalt nu este un lucru uşor, mai ales atunci când — aşa cum este cazul consortului — trebuie să suporţi zilnic consecinţele bolii.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum sa traiesti alaturi de un deprimat

Lasă un răspuns