7 cauze ale formarii cheagurilor de sange0 Comments

Publicat in:


Parcurgeti acest articol si veti descoperi cele mai frecvente cauze ale formarii cheagurilor de sange.

Cauze cheaguri de sange

Cheagurile de sange se presupune ca ar aparea la nivelul arterelor coronare datorita uneia din urmatoarele  cauze:

Cauze cheaguri de sange

Cauze cheaguri de sange

1. Plachetele devin „lipicioase” atunci cand vin în contact cu învelisul interior deteriorat al vaselor
sangvine.

Plachetele interactioneaza cu suprafetele deteriorate iar substantele chimice care sunt produse local fac ca plachetele sa se aglutineze si sa formeze un cheag. Substantele din organism care fac ca plachetele sa se aglutineze includ colagenul din peretele vasului deteriorat, adrenalina si un factor foarte puternic care determina aderarea plachetelor numit Tromboxan A2.

Plachetele se lipesc cel mai repede atunci cand ele au fost proaspat eliberate din maduva osoasa. Acest lucru poate aparea într-o perioada de 4-14 zile care urmeaza oricarui tip de interventie chirurgicala. De exemplu, este o incidenta mai mare a cheagurilor în venele picioarelor dupa interventii chirurgicale.

Lipsa miscarii picioarelor conduce la încetinirea curgerii sangelui în vene si creste sansele formarii unui cheag în venele profunde ale picioarelor.

2. Racirea usoara a corpului fara hipotermie poate conduce la o crestere a numarului total si a adezivitatii plachetelor si poate deci sa mareasca coagularea. Acest lucru poate influenta incidenta trombozelor coronare în timpul iernii.

3. In timpul stresului, adrenalina si alti compusi care sunt produsi cresc numarul si adezivitatea
plachetelor, care se pot prinde de o placa ateromatoasa.

4. Unele alimente, mai ales cele bogate în grasimi, cresc aderenta plachetelor si influenteaza alti factori ai coagularii, dar într-o masura mult mai mica.

5. Placile ateromatoase produc turbulenta si încetinesc fluxul sangvin în artera coronara. Forta sangelui si cresterile tensiunii arteriale pot provoca fisurarea sau ruperea placilor. Plachetele adera la aceste zone si pot declansa formarea cheagului.

6. Prevenirea formarii cheagurilor va putea fi realizata daca vom preveni formarea placilor de aterom si ruperea lor. Ruperea unor placi elibereaza substante care provoaca formarea rapida a cheagului si blocarea arterelor.

7. Nicotina si monoxidul de carbon, care sunt componente ale fumului de tigara cresc adezivitatea plachetara si pot fi factori importanti.

Unele alimente au un continut bogat de vitamina K, crescand concentratia unui factor de coagulare sintetizat în ficat (protrombina). In plus, librinogenul, proteina finala implicata în formarea cheagurilor, este fabricat în ficat. S-a demonstrat faptul ca o concentratia medie a fibrinogenului si vascozitatea sangelui sunt crescute la pacientii care au avut de curand ua infarct.

In consecinta, anumite alimente, altele decat cele implicate în cresterea colesterolului sangvin pot fi importante în procesul de stimulare sau inhibare a formarii cheagului.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

7 cauze ale formarii cheagurilor de sange

Lasă un răspuns