Angioplastia sau balonarea coronara – Cand o faceti si la ce va ajuta?0 Comments

Publicat in:


Angioplastia – Aceasta metoda de tratament a bolilor cardiace coronare este disponibila in majoritatea clinicilor de cardiologie mari. Prima angioplastie coronariana incununata de succes a fost realizata de doctorul Gruntzig – acum decedat – la Zurich in 1977.

Placa obstructiva de aterom este strivita intr-un punct in una din arterele coronare. Ateroscleroza, totusi, afecteaza deseori mai multe segmente ale arterelor coronare.

Pe masura ce boala avanseaza, trebuie facute toate eforturile pentru a opri evolutia ei. Pacientul trebuie sa incerce sa controleze toti factorii de risc:

  • fumatul trebuie sa fie intrerupt,
  • tensiunea arteriala trebuie mentinuta in limite normale,
  • stresul trebuie evitat,
  • colesterolul trebuie sa fie sub 200 mg (5,2 mmol), iar
  • LDL sub 100 mg (2,5 mmol).

Pentru atingerea scopului propus, sunt necesare o dieta corecta plus un tratament medicamentos.

Angioplastia – Indicatii

Pacientii cu angina severa la care terapia medicala nu mai poate inlatura durerea sunt candidati la angioplastie daca au oricare din urmatoarele:

1. 0 artera coronara aproape complet obstructionata (mai mult de 75 de procente) de o placa de aterom discreta. Pacientii cu simptome si obstructie a arterei descendente anterioare stangi sau a arterei coronare drepte la ramificarea primei ramuri sunt candidatii ideali pentru interventie.

2. Datorita cresterii experientei si a sistemelor de catetere cu orientare, in prezent doctorii sunt capabili sa aplice aceasta procedura cu un spectru mai larg de indicatii. Obstructiile mai dificile sunt abordate de experti in unele clinici. Succesul este mai improbabil la pacientii cu obstructie a arterei circumflexe sau la nivelul punctelor joase (distale) in arterele coronare, acolo unde exista intoarceri sau curburi neregulate.

3. Pacientii cu infarct miocardic acut pot sa aiba cheagul dizolvat de medicamente, cum este streptokinaza sau de activator de plasminogen de tip tisular si apoi sa sufere angioplastia coronara pentru strivirea placii de aterom care se afla de obicei sub cheag.

Angioplastia – Contraindicatii

– Angioplastia nu este recomandata cand nu este disponibila o echipa chirurgicala pentru efectuarea unui bypass arterial coronar.

– Angioplastia nu este recomandata cand o artera blocata in totalitate nu poate fi eliberata deoarece cateterul nu poate fi pozitionat.

– Angioplastia nu este recomandata cand afectarea arterei coronare principale stangi inainte de ramificarea sa in ramurile descendenta anterioara si circumflexa prezinta un risc prea mare.

– Angioplastia nu este recomandata cand obstructia se afla in partea terminala a arterei si nu poate fi abordata de cateterul cu balonas.

– Bolnavii de diabet nu ajung deseori la rezultatul scontat. Interventia chirurgicala este mult mai eficienta.

La aproximativ 30% din pacientii afectati de o boala cardiaca coronariana, obstructia este de asa natura incat angioplastia coronariana nu poale fi realizata. Se estimeaza ca aproape 33% din pacientii care au angina si indeplinesc criteriile pentru interventia chirurgicala de bypass coronarian sunt candidati pentru angioplastia coronara.

Angioplastia coronara

Angioplastie coronara percutanata transluminala (ACPT) – este numita astfel deoarece instrumentul trece prin piele (percutanata) si apoi prin lumenul arterei (transluminal) in artera coronara, care este modelata dupa o forma (angioplastie). Cateterul cu balonas este pozitionat in dreptul placii de aterom din artera.

Angioplastia

Angioplastia

Balonasul este umflat pentru 30 pana la 60 de secunde, iar placa este strivita datorita presiunii. Artera ingustata devine dilatata datorita fragmentarii placii si supraintinderii peretelui arterial mediu al arterei.

O durere de piept tranzitorie poate aparea in timpul umflarii balonasului, dar este rapid inlaturata. Este posibil sa fie necesare mai multe umflari succesive pentru a se ajunge la dilatarea arterei. Balonasul este apoi dezumflat, fiind injectata o substanta de contrast care va permite cardiologului sa observe daca s-a ajuns la o dilatare adecvata si la un flux sangvin imbunatatit.

Dupa angioplastie, pacientul este monitorizat in unitatea de ingrijire coronariana pentru 24-48 de ore. Timpul total de internare in spital este, in general, de trei zile.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Angioplastia sau balonarea coronara – Cand o faceti si la ce va ajuta?

Lasă un răspuns