Angina0 Comments

Publicat in:


Angina – Ce este?

Angina reprezinta o durere sau disconfort la nivelul toracelui, gatului, mandibulei sau al bratelor, cauzata de o lipsa severa dar temporara de sange si oxigen, pentru o parte a muschiului cardiac (miocardului).

Angina afecteaza milioane de persoane la nivel mondial.

Tratamentul anginei, care include angioplastie coronara si chirurgie cardiaca de bypass-coronarian, costa peste 40 miliarde de dolari anual in Statele Unite.

Angina provoaca suferinta, incapacitate si costuri financiare enorme. Afecteaza mai frecvent barbatii in comparatie cu femeile si de aceea nu este de mirare ca, datorita urmarilor sale, angina este numita uneori si „fabricantul de vaduve”.

Angina

Angina

Angina – Cauze

Un nivel ridicat al colesterolului in sange si alti factori, impreuna cu o predispozitie genetica provoaca distrugerea arterelor, ducand in final la blocarea lor, fenomen intalnit in special la nivelul arterelor coronare, care iriga cu sange muschiul cardiac.

Miocardul este unul dintre cei mai puternici muschi din corpul uman, la fel de puternic ca muschii coapsei sau ai picioarelor.

Actul mersului sau al alergarii cere contractia muschilor picioarelor. O asemenea activitate musculara are nevoie de o furnizare eficienta a oxigenului, glucozei si a altor substante nutritive care sunt aduse de sangele pompat de la inima spre muschi prin vase sangvine numite artere.

Inima, organul nostru vital, functioneaza ca o pompa, care pune in circulatie in cursul vietii medii a unui individ mai mult de 250 milioane de litri de sange. Surprinzator este faptul ca muschiul acestei pompe atat de importante primeste sangele prin intermediul a trei artere mici, de diametrul unui pai, adica intre 3 si 7 mm.

Arterele coronare se intind pe suprafata inimii, fiind ramuri ale celei mai mari artere din corp, aorta, care porneste din ventriculul stang, principala „camera de pompare” a inimii. Daca arterele care alimenteaza cu sange muschiul cardiac se blocheaza partial, acest muschi devine dureros atunci cand este utilizat.

Inca de pe timpul lui Cezar, durerea de picioare datorata obstructiei fluxului sangvin in arterele membrelor inferioare a fost denumita claudicatie intermitenta. Imparatul Claudius schiopata din cauza durerilor de picioare, cuvantul claudicatie derivand de la numele sau.

In mod asemanator, angina este numele folosit pentru durerea toracica de scurta durata cu originea in miocard, datorata unui aport redus de sange. Sangele contine substante nutritive esentiale, dar in mod special oxigen, care sunt vitale functionarii inimii si a tuturor celulelor corpului.

Incepand de la varsta de 30 de ani, arterele coronare incep sa fie obstructionate incet de un fel de „mal” alcatuit din colesterol si particule sangvine mici numite trombocite.

Cu timpul, acest mal se intareste,formand o placa pe peretele arterei, pe care medicii o numeste aterom. Aceste placi se aglomereaza treptat in interiorul arterei, obstructionand curgerea sangelui.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Angina

Lasă un răspuns