BPOC – Ce este, Care sunt Riscurile si In ce Mod va Afecteaza Organismul?0 Comments

Publicat in:


BPOC reprezintă abrevierea de la „Bronhopneumopatia cronica obstructiva” si este o boala pulmonara grava, fiind a patra cauza de deces la nivel mondial. In SUA, a devenit deja a treia cauza de deces dupa bolile cardio-vasculare si cancer.

BPOC

BPOC

Boala BPOC se instaleaza lent, progresiv si se manifesta prin respiratie dificila, tuse cu expectoratie si rezistenta scazuta la efort.

Principala cauza de imbolnavire cu BPOC o reprezinta fumatul, la care se poate adauga poluarea atmosferica si poluarea casnica. Riscul de deces pentru fumatori este de 20 de ori mai mare decat cel al nefumatorilor. Din momentul diagnosticarii, durata de viata oscileaza intr 5-10 ani, iar pentru formele de BPOC grave, durata de viata este intre 1-3 ani.

In cazul femeilor fumatoare, riscul de imbolnavire este mult mai mare, in schimb acestea raspund mult mai bine la tratament. Incetarea fumatului scade riscul complicatiilor cardiovasculare. Abandonul tutunului este benefic in orice moment, crescand calitatea vietii pacientilor si reducand mortalitatea cauzata de BPOC.

Simptome BPOC

Gafaiala – aceasta se numeste in termeni medicali dispnee si apare in timpul efortului fizic. Pe masura ce boala avanseaza, pacientii diagnosticati cu BPOC ajung sa ramana fara aer chiar si atunci cand fac eforturi minime precum incaltatul sau pregatirea micului dejun.

Atribuita, la inceput, ca o simpla raceala sau alta afectiune respiratorie, tusea poate fi primul semn de BPOC care se poate imbunatati prin tratament corect. Prin tuse organismul incearca sa elimine mucusul in exces rezultat a unei iritarii cronice a cailor respiratorii.

Invinetirea pielii este un simptom care poarta denumirea de cianoza si se datoreaza faptului ca organismul nu mai este oxigenat in mod corespunzator.

Din cauza efortului tot mai mare pe care organismul il depune pentru a putea respira, pacientii se simt frecvent obositi.

Persoanele diagnosticate cu BPOC sunt foarte vulnerabile la infectii respiratorii. Pacientii trebuie sa se vaccineze anual impotriva gripei pentru o protectie mult mai eficienta impotriva infectiilor respiratorii.

Aerul pe care il inspirati patrunde mult mai greu in plamani din cauza mucusului depus, ceea ce poate duce la aparitia unui zgomot ca un suierat, cunoscut sub numele de wheezing, iar caile aeriene devin tot mai inguste. Acesta este un simptom care ii trimit imediat pe pacienti la doctor, pentru ca este un sunet anormal pe care il scot plamanii.

Expectoratia de mucus (sputa) este un alt simptom al BPOC. Mucusul reprezinta un factor de protectie a cailor respiratorii. Cel mai frecvent, mucusul este incolor dar culoarea se poate modifica in rosu, galben, verde sau chiar violet, ceea ce reprezinta prezenta unei infectii pulmonare.

Tratament BPOC

Tratamentul BPOC este accesibil pacientilor, pretul variaza intre 50-100 de euro cu facilitati si compensatii din partea statului. Persoanele care descopera la timp boala si se trateaza cu strictete pot duce o viata normala.

Pentru cazurile grave de BPOC, exista aparate de oxigenare la domiciliu, portabile sau fixe, pretul acestora variind intre cateva sute de lei si cateva mii de euro, in functie de model si de tipul de achizitie (cumparare sau inchiriere).

In cazurile de BPOC extrem de grave, singura optiune este transplantul de plaman.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

BPOC – Ce este, Care sunt Riscurile si In ce Mod va Afecteaza Organismul?

Lasă un răspuns