Analize pentru bolile cardiace0 Comments

Publicat in:
Etichete: Analize boli cardiace, EKG, Scanarea cu taliu, Teste cu izotopi radioactivi, Tomografia, tomografia computerizată

TESTELE CU IZOTOPI RADIOACTIVI

Analize boli cardiace

Analize boli cardiace

Scanarea cu taliu este utila la unii pacienti cu angina pentru a evidentia zonele din muschiul cardiac care sunt slab perfuzate cu sange. Tehnica este simpla si nedureroasa.

In timpul unui test de efort, de obicei pe covorul rulant, o cantitate redusa, cunoscuta de radioizotop, taliu-201, este injectata intr-o vena. Taliul ajunge la inima si este distribuit prin arterele coronare.

Zonele cardiace care nu primesc un flux suficient de sange din cauza blocarii unei artere coronare, vor primi mai putin taliu, iar aceste zone sunt evidentiate cu scanere speciale. Mai multe erori de metoda si limitele de interpretare reduc utilitatea acestei analize. Nu este suficient de sensibil sau de specific pentru boala cardiaca coronara.

Testul este costisitor si dureaza mult, informatia obtinuta astfel nu este intotdeauna suficient de exacta.

Cei care abuzeaza de acest test sunt internistii sau cardiologii care au un interes specific pentru laboratoarele nucleare. Daca aceste teste sunt limitate, costurile legate de sanatate nu cresc semnificativ.

Pe scurt, aceste tesle trebuie realizate numai atunci cand stabilirea unui tratament poate fi influentata de rezultatul lor.

Analize boli cardiace – Tomografia si tomografia computerizata

Tomografia computerizata cu emisie de fotoni (SPECT) foloseste un tip nou de scaner plus tomografia computerizata. Expertii Asociatiei Americane de Cardiologie indica faptul ca SPECT nu este superior sau mai specific decat o analiza obisnuita cu taliu-201. Fara indoiala insa, este mult mai costisitor.

Tomografia cu emisie de protoni (PET) este o analiza extrem de scumpa, disponibila doar in cateva centre de cercetare. Avantajele pe care le are fata de SPECT trebuie determinate prin studii pentru a justifica pretul foarte ridicat.

Testele cu izotopi radioactivi dau numai indicii asupra prezentei unei boli cardiace si au o valoare limitata in luarea deciziilor legate de alegerea tratamentului pentru pacient. Testele fals-pozitive sunt frecvente. In majoritatea cazurilor, costul acestor teste nu este justificat.

Daca EKG este normala, este putin probabil ca un test cu izotopi radioactivi sa fie de ajutor. Daca un pacient poate rezista noua minute pe un covor rulant sub control EKG fiind folosit Protocolul Bruce, atunci nu se pot astepta informatii mai valoroase de la un test cu izotopi radioactivi.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Analize pentru bolile cardiace

Lasă un răspuns